Makaron z mięsem drobiowym, cukinią, papryką i serem grana padano
Fussili, tagiatelle, penne, spaghetti – rodzajów makaronu jest mnóstwo, ale jeszcze więcej jest sposobów na ich przyrządzenie. A wśród nich: makaron z mięsem drobiowym, cukinią, papryką i serem grana padano. Prosty i szybki, a do tego mega sycący i smakowity. I bogaty w składniki odżywcze: m.in. białko, witaminę C, beta-karoten, czy wapń. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
200 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka papyki czerwonej
170 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
1
|
łyżka sera grana padano
25 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy cebulę z czosnkiem.
Następnie do rondelka dodajemy mięso i podsmażamy.
Dodajemy pomidory z puszki i erytrol (opcjonalnie), gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolewamy wody.
W trakcie gotowania sosu kroimy paprykę i cukinię.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy paprykę i cukinię. Podsmażone warzywa dodajemy do sosu.
Gotowy sos przyprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerz. Całość posypujemy startym serem grana padano.