Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym z gorgonzolą

Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym z gorgonzolą

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,67/5
(z 9 ocen)
Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym z gorgonzolą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

503 kcal Kalorie
37 g Białko
20 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
442 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu pełnoziarnistego
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
75 g
 szpinaku
50 g
 sera gorgonzola
3
łyżki śmietany 12%
54 g
3
sztuki pomidorów suszonych w oleju
60 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
szklanki bulionu warzywnego
125 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

503 kcal Kalorie
37 g Białko
20 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
442 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Mięso kroimy w kostkę. Szpinak dokładnie myjemy. Pomidorki suszone i czosnek drobno siekamy.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy mięso. Następnie dokładamy czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Całość smażymy na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, do zarumienienia mięsa.

4

Zmniejszamy moc palnika i wlewamy bulion warzywny. Dodajemy szpinak i suszone pomidory. Całość dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

5

Z patelni zbieramy 2-3 łyżki bulionu i dodajemy do śmietany, dokładnie mieszamy. Zahartowaną śmietanę wlewamy na patelnię. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku.

6

Wyłączamy palnik, dodajemy kawałki sera i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści i wszystkie składniki się połączą.

7

Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Gotowe danie przekładamy na talerz.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.