Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym z gorgonzolą
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
75 g
|
szpinaku
|
50 g
|
sera gorgonzola
|
3
|
łyżki śmietany 12%
54 g
|
3
|
sztuki pomidorów suszonych w oleju
60 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
szklanki bulionu warzywnego
125 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mięso kroimy w kostkę. Szpinak dokładnie myjemy. Pomidorki suszone i czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy mięso. Następnie dokładamy czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Całość smażymy na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, do zarumienienia mięsa.
Zmniejszamy moc palnika i wlewamy bulion warzywny. Dodajemy szpinak i suszone pomidory. Całość dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Z patelni zbieramy 2-3 łyżki bulionu i dodajemy do śmietany, dokładnie mieszamy. Zahartowaną śmietanę wlewamy na patelnię. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku.
Wyłączamy palnik, dodajemy kawałki sera i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści i wszystkie składniki się połączą.
Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Gotowe danie przekładamy na talerz.