
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Szybki, prosty i sycący – taki jest makaron z kurczakiem i szpinakiem, czyli przepis na obiad idealny dla dzieci i dorosłych. Obok delikatnego mięsa drobiowego i szpinaku znajdziesz tu jeszcze wyraziste suszone przyprawy i kremowy śmietanowy sos. Efekt? Pyszny posiłek pełen witamin, składników mineralnych i białka. Smacznego!

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
makaronu
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
100 g
|
szpinaku
|
3
|
sztuki suszonych pomidorów
60 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
3
|
łyżki śmietany
54 g
|
2
|
łyżki parmezanu
20 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu produktu. Odcedzamy i odkładamy na bok. Pozostawiamy do ok. 0,5 szklanki wody z gotowania (opcjonalnie dodajemy ją później do sosu).
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę (ok. 1,5 cm). Przyprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelnie rozgrzewamy połowę oleju na średnim ogniu. Smażymy mięso przez kilka minut do zrumienienia z każdej strony – gotowe mięso powinno mieć jasny kolor w środku po przekrojeniu. Gotowe mięso przekładamy na talerz.
Na tę samą patelnię wlewamy resztę oleju i wrzucamy szpinak. Smażymy na średnim ogniu przez 2–3 minuty, aż liście zwiędną. Dodajemy pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny według własnego smaku.
Następnie, na patelnię dodajemy śmietanę oraz starty parmezan. Energicznie mieszamy, aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy stopniowo ciepłą wodę z gotowania makaronu, aby uzyskać preferowaną konsystencję sosu.
Na patelnię z sosem dodajemy kurczaka oraz makaron. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aby wszystkie składniki równomiernie się połączyły.
Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy na gorąco.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.