Makaron z kurczakiem, cukinią i lekkim pesto
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
70 g
|
makaronu penne
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
6
|
łyżeczek pesto zielonego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu,
Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi wedle własnego uznania. Kurczaka gotujemy na parze przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie wykonujemy nacięcie i sprawdzamy, czy mięso ma jasny kolor. W razie potrzeby wydłużamy czas gotowania na parze. Ugotowane mięso chwilę przestudzamy i kroimy w kostkę.
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Kawałki warzyw smażymy beztłuszczowo na patelni o nieprzywierającej powłoce. Cukinię smażymy przez ok. 5-10 minut do zmięknięcia, stale mieszając. Gdy cukinia jest już miękka, wyłączamy palnik.
Do cukinii dodajemy makaron, mięso oraz pesto. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Gotowe danie przekładamy na talerz.