Krewetki z pomidorkami i aromatyczną natką pietruszki
Krewetki – jedni je uwielbiają, inni wprost nienawidzą. Jeśli jednak należysz fanów tych skorupiaków, koniecznie wypróbuj nasz przepis na makaron z krewetkami, pomidorkami i natką pietruszki. Ten prosty obiad sprawi, że poczujesz się jak w nadmorskim kurorcie…i to nie koniec jego zalet! Bo krewetki stanowią świetne źródło takich składników odżywczych jak wapń, cynk, miedź i jod. Do tego pełna witaminy C natka pietruszki, lekko kwaskowate pomidorki koktajlowe i gotowe. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
200 g
|
krewetek
|
2
|
łyżeczki posiekanej natki pietruszki
10 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Krewetki obieramy.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Dodajemy krewetki i połówki pomidorków. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Smażymy do zarumienienia, około 5 minut.
Makaron podajemy z krewetkami, pomidorkami. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.