Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Makaron z kremowym sosem pieczarkowym

Makaron z kremowym sosem pieczarkowym

Dlaczego warto jeść pieczarki? Chociażby dlatego, że zawierają moc witamin: B2, D, PP, foliany, a także żelazo, cynk i miedź. A żeby było jeszcze lepiej: są bardzo niskokaloryczne – w 100 g mają tylko 20 kcal. Koniecznie sięgaj więc po dania z dodatkiem tych grzybów – np. nasz makaron z kremowym sosem pieczarkowym. Ten prosty przepis to wegańskie danie, które posmakuje nawet zagorzałym mięsożercom. Główni bohaterowie? Obok pieczarek, są nimi tofu, vermezan i wegańska śmietanka. Koniecznie wypróbuj, a przekonasz się, że dania wege są równie pyszne co ich „nie-wege” odpowiedniki. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,40/5
(z 15 ocen)
Makaron z kremowym sosem pieczarkowym
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

494 kcal Kalorie
27 g Białko
26 g Tłuszcze
37 g Węglowodany
72 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu z soczewicy
0,5
sztuki cebuli
40 g
7,5
sztuki pieczarek
150 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,7
opakowania śmietany wegańskiej
125 g
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżka vermezanu
10 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

494 kcal Kalorie
27 g Białko
26 g Tłuszcze
37 g Węglowodany
72 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy posiekaną cebulę.

2

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i dodajemy na patelnię. Podsmażamy przez chwilę.

3

Na patelnię dodajemy makaron, śmietanę. Zalewamy wodą, tak, aby wszystkie składniki były przykryte.

4

Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem.

5

Gotujemy na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, aż makaron zmięknie.

6

Tofu kroimy w kostkę, dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze przez chwilę (bez pokrywki), aby sos się zredukował.

7

Przed podaniem posypujemy vermezanem i natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.