Makaron z kremowym sosem pieczarkowym
Dlaczego warto jeść pieczarki? Chociażby dlatego, że zawierają moc witamin: B2, D, PP, foliany, a także żelazo, cynk i miedź. A żeby było jeszcze lepiej: są bardzo niskokaloryczne – w 100 g mają tylko 20 kcal. Koniecznie sięgaj więc po dania z dodatkiem tych grzybów – np. nasz makaron z kremowym sosem pieczarkowym. Ten prosty przepis to wegańskie danie, które posmakuje nawet zagorzałym mięsożercom. Główni bohaterowie? Obok pieczarek, są nimi tofu, vermezan i wegańska śmietanka. Koniecznie wypróbuj, a przekonasz się, że dania wege są równie pyszne co ich „nie-wege” odpowiedniki. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu z soczewicy
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
7,5
|
sztuki pieczarek
150 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,7
|
opakowania śmietany wegańskiej
125 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżka vermezanu
10 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy posiekaną cebulę.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i dodajemy na patelnię. Podsmażamy przez chwilę.
Na patelnię dodajemy makaron, śmietanę. Zalewamy wodą, tak, aby wszystkie składniki były przykryte.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Gotujemy na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, aż makaron zmięknie.
Tofu kroimy w kostkę, dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze przez chwilę (bez pokrywki), aby sos się zredukował.
Przed podaniem posypujemy vermezanem i natką pietruszki.