Makaron z jabłkiem i cynamonem

Makaron z jabłkiem i cynamonem

Ryż z jabłkiem to klasyka – a co powiesz na makaron z jabłkiem i cynamonem? To idealna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za ryżem albo po prostu mają ochotę na lekkie urozmaicenie. Co więcej – taki posiłek jest gotowy w 20 minut i wymaga użycia jedynie 5 składników. A dodatkowo dostarcza polifenoli, błonnika, wapnia i aż 30 g białka. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
2,39/5
(z 18 ocen)
Makaron z jabłkiem i cynamonem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

461 kcal Kalorie
30 g Białko
3 g Tłuszcze
78 g Węglowodany
81 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
80 g
 makaronu pełnoziarnistego
1
sztuka jabłka
150 g
1
opakowanie jogurtu skyr
150 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

461 kcal Kalorie
30 g Białko
3 g Tłuszcze
78 g Węglowodany
81 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.

2

Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

3

Na średnim ogniu, bez przykrycia, podgrzewamy jabłko na suchej patelni z 2-3 łyżkami wody przez 2–3 minuty, aż lekko zmięknie. Co jakiś czas mieszamy.

4

Dodajemy cynamon i erytrol, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez około minutę. Ilość cynamonu i erytrolu możemy dostosować do własnych preferencji.

5

Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy do połączenia z jabłkiem. Podgrzewamy przez chwilę i zdejmujemy z palnika.

6

Na koniec dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.

7

Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy od razu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera