
Makaron z jabłkiem i cynamonem
Ryż z jabłkiem to klasyka – a co powiesz na makaron z jabłkiem i cynamonem? To idealna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za ryżem albo po prostu mają ochotę na lekkie urozmaicenie. Co więcej – taki posiłek jest gotowy w 20 minut i wymaga użycia jedynie 5 składników. A dodatkowo dostarcza polifenoli, błonnika, wapnia i aż 30 g białka. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
80 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Na średnim ogniu, bez przykrycia, podgrzewamy jabłko na suchej patelni z 2-3 łyżkami wody przez 2–3 minuty, aż lekko zmięknie. Co jakiś czas mieszamy.
Dodajemy cynamon i erytrol, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez około minutę. Ilość cynamonu i erytrolu możemy dostosować do własnych preferencji.
Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy do połączenia z jabłkiem. Podgrzewamy przez chwilę i zdejmujemy z palnika.
Na koniec dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy od razu.