Indyk z warzywami i makaronem w pomidorowym sosie
Lubisz makarony? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis na makaron z indykiem, bakłażanem, marchewką i pomidorami! Potrawa ta jest idealną propozycją na obiad, kolację, czy posiłek zabrany do pracy – Ty wybierasz!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi indyka
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
opakowanie pomidorów konserwowych
400 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
100 g
|
makaronu pełnoziarnistego penne
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Filet z indyka kroimy w paski około 1,5 cm, doprawiamy solą, pieprzem.
Czosnek i cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie, na małym ogniu w rondlu.
Gdy się zeszklą, wrzucamy pomidory z puszki i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, aż pomidory się rozpadną (w razie potrzeby dolewamy wodę). Doprawiamy sos solą i pieprzem.
Kroimy marchew i cukinię w paski około 0,5 cm grubości, a bakłażana w trójkąty.
Rozgrzewamy patelnię i przesmażamy na niej pokrojony filet z indyka oraz warzywa. Podsmażone warzywa dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu.
Makaron odcedzamy i dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu z warzywami i indykiem.
Smacznego!