
Makaron z bobem, skwarkami z tofu i parmezanem
Bób to prawdziwy król letniej kuchni – delikatny, pyszny i pełen wartości odżywczych. Znajdziesz w nim bowiem mnóstwo folianów, żelaza, cynku czy niacyny. Jak wykorzystać bób w kuchni? Postaw na przepis na makaron z bobem, skwarkami z tofu i parmezanem! Czyli sycące połączenie bobu z wyrazistą pastą miso, tofu i rozpływającym się w ustach parmezanem. Smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
70 g
|
makaronu spaghetti
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
100 g
|
bobu
|
1
|
łyżeczka pasty miso jasnej
10 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1,5
|
łyżki parmezanu
15 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawiamy kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
Do garnka wlewamy wodę – tyle, by bób był całkowicie przykryty (ok. 3–4 razy więcej niż objętość bobu). Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę soli i wrzucamy bób. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 6–8 minut, aż będzie miękki – sprawdzamy, naciskając jeden palcami lub widelcem. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Po przestudzeniu obieramy bób z grubych skórek.
Tofu kroimy w bardzo drobną kostkę (na wielkość skwarek). Przekładamy do miseczki, polewamy sosem sojowym, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5–10 minut, żeby się zamarynowało.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy tofu razem z marynatą i smażymy na dużym ogniu bez przykrycia przez 6–8 minut, często mieszając, aż stanie się chrupiące i mocno zrumienione.
W międzyczasie w małej miseczce mieszamy pastę miso z 2–3 łyżkami gorącej wody z gotowania makaronu, aż się całkowicie rozpuści.
Na patelnię do tofu dodajemy bób, odcedzony makaron i rozpuszczoną pastę miso. Mieszamy i podgrzewamy całość na średnim ogniu przez 1–2 minuty. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem granulowanym i wędzoną papryką według własnego uznania.
Danie wykładamy na talerz i posypujemy startym serem.