
Makaron udon z tofu
Lubisz azjatyckie smaki? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na makaron udon z tofu! Tofu w tym wydaniu posmakuje nawet najbardziej zagorzałym mięsożercom. Cały sekret dania tkwi w marynacie – sos sojowy, czosnek, ostra papryka, ocet ryżowy, erytrol, oliwa z oliwek i szczypiorek – niebanalne połączenie smaków, które sprawi, że już nigdy nie pomyślisz o tofu jako mdłym. Smacznego!

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
90 g
|
makaronu udon
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki papryki
85 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
2
|
łyżki octu ryżowego
20 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżka skrobi ziemniaczanej
10 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
W miseczce mieszamy: sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę ostrą, ocet ryżowy, erytrol, oliwę z oliwek i szczypiorek. Połowę mieszanki odlewamy na marynatę dla tofu.
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w cienkie paski, średniej długości.
Tofu kroimy w kostkę średniej wielkości, następnie marynujemy przez ok. 5-10 minut. Po tym czasie obtaczamy tofu w skrobi ziemniaczanej, podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor, co jakiś czas mieszając. Odkładamy na talerz.
Na tej same patelni podsmażamy marchew i paprykę. Podsmażamy do miękkości, co jakiś czas mieszając (jeżeli warzywa będą się przypalać możemy dodać odrobinę wody).
Do podsmażonych warzyw dodajemy makaron, tofu i pozostałą marynatę. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę.
Przed podaniem posypujemy sezamem.