Aromatyczne danie z marynowanym tofu i makaronem
Lubisz kuchnię azjatycką? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na makaron smażony z tofu i warzywami! Tak przygotowany makaron jest charakterystyczny dla kuchni chińskiej, której popularność stanowi ogólnoświatowy fenomen, zaś zawarte w naszym przepisie tofu, imbir oraz sos sojowy pozwolą Ci się poczuć jak w najlepszej restauracji serwującej dania inspirowane kuchnią tego kraju.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
100 g
|
makaronu
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
3
|
łyżeczki oleju rzepakowego
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji.
Tofu kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany czosnek i imbir, łyżkę sosu sojowego i pół łyżki oleju rzepakowego. Mieszamy i odstawiamy na 10 min
Marchewkę kroimy w cienkie słupki.
Na dużej patelni podsmażamy tofu, po 5 minut z każdej strony. Dodajemy pokrojone warzywa, smażymy jeszcze przez 4 minuty i całość przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzewamy resztę oleju, dodajemy makaron i sos sojowy. Podsmażamy przez 2 minuty.
Dodajemy tofu z warzywami i wszystko mieszamy.
Przekładamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.