Makaron ryżowy z wołowiną
Masz ochotę na klasycznego „chińczyka”? W Respo mamy na to sposób – nasz przepis na makaron ryżowy z wołowiną sprawdzi się tutaj idealnie! Połączenie makaronu ryżowego, wołowiny, chrupiącej papryki i wyrazistego sosu sojowego zaspokoi podniebienie nawet najbardziej wybrednych fanów kuchni chińskiej. To danie to nie tylko bomba smaku, ale też wartości odżywczych – witaminy z grupy B, witamina C, żelazo, polifenole… Nie czekaj – wypróbuj! Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
makaronu ryżowego
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
100 g
|
mięsa mielonego wołowego
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
50 g
|
szpinaku
|
0,8
|
szklanki bulionu warzywnego
200 g
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Paprykę czerwoną kroimy w paski lub w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy paprykę i podsmażamy przez ok. 2 minuty, następnie dodajemy mięso mielone i całość smażymy przez kolejne 5 minut.
Na patelnię wrzucamy szpinak i wszystko zalewamy bulionem. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i kolendrą. Całość dokładnie mieszamy i smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia przez 10 minut.
Na koniec dodajemy makaron i przesmażamy wszystko przez 2-3 minut, do połączenia wszystkich składników.
Gotowe danie przekładamy na talerz i posypujemy sezamem.