Orientalny makaron ryżowy z brokułami i drobiowym mięsem mielonym

Orientalny makaron ryżowy z brokułami i drobiowym mięsem mielonym

Makaron ryżowy smażony z brokułami i drobiowym mięsem przygotowany w stylu kuchni Bliskiego Wschodu. Danie jest ekspresowe w przygotowaniu. Proponuję wszystkim zdecydowanie wersję lekko pikantną – z imbirem i chilli, która zadowoli każde podniebienie.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,59/5
(z 46 ocen)
Orientalny makaron ryżowy z brokułami i drobiowym mięsem mielonym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

451 kcal Kalorie
26 g Białko
15 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
977 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
100 g
 makaronu ryżowego
200 g
 mięsa mielonego z indyka
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
150 g
 brokuła
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
plastry startego imbiru
10 g
0,5
sztuki papryczki chilli
10 g
3
łyżki sosu sojowego
30 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g
2
łyżki soku z limonki
12 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

451 kcal Kalorie
26 g Białko
15 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
977 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Brokuł dzielimy na małe różyczki. Gotujemy we wrzącej wodzie (dwa razy więcej niż objętość brokułu), na dużym ogniu, bez przykrycia, przez około 3–4 minuty, aż będzie al dente. Odcedzamy.

3

Cebulę, czosnek, chilli i imbir drobno siekamy. Dodajemy do miski z mięsem.

4

Posypujemy solą oraz pieprzem wedle uznania. Odstawiamy na kilka minut.

5

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na dużym ogniu i smażymy mięso przez około 10 minut do zrumienienia. Dodajemy brokuła oraz sok z limonki i smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy makaron, wlewamy sos sojowy i smażymy 2 minuty do połączenia smaków.

6

Gotowe danie przekładamy na talerz. Całość posypujemy szczypiorkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera