Orientalny makaron ryżowy z brokułami i drobiowym mięsem mielonym
Makaron ryżowy smażony z brokułami i drobiowym mięsem przygotowany w stylu kuchni Bliskiego Wschodu. Danie jest ekspresowe w przygotowaniu. Proponuję wszystkim zdecydowanie wersję lekko pikantną – z imbirem i chilli, która zadowoli każde podniebienie.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu ryżowego
|
200 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
150 g
|
brokuła
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
plastry startego imbiru
10 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chilli
10 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Brokuł kroimy w małe różyczki i gotujemy al dente.
Cebulę, czosnek, chilli i imbir drobno siekamy. Dodajemy do miski z mięsem.
Posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy mięso przez około 10 minut. Dodajemy brokuły, sok z limonki i smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy makaron, wlewamy sos sojowy i smażymy 2 minuty.
Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Nasze pyszne danie jest gotowe. Smacznego!