
Orientalny makaron ryżowy z brokułami i drobiowym mięsem mielonym
Makaron ryżowy smażony z brokułami i drobiowym mięsem przygotowany w stylu kuchni Bliskiego Wschodu. Danie jest ekspresowe w przygotowaniu. Proponuję wszystkim zdecydowanie wersję lekko pikantną – z imbirem i chilli, która zadowoli każde podniebienie.

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
makaronu ryżowego
|
200 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
150 g
|
brokuła
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
plastry startego imbiru
10 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chilli
10 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Brokuł dzielimy na małe różyczki. Gotujemy we wrzącej wodzie (dwa razy więcej niż objętość brokułu), na dużym ogniu, bez przykrycia, przez około 3–4 minuty, aż będzie al dente. Odcedzamy.
Cebulę, czosnek, chilli i imbir drobno siekamy. Dodajemy do miski z mięsem.
Posypujemy solą oraz pieprzem wedle uznania. Odstawiamy na kilka minut.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na dużym ogniu i smażymy mięso przez około 10 minut do zrumienienia. Dodajemy brokuła oraz sok z limonki i smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy makaron, wlewamy sos sojowy i smażymy 2 minuty do połączenia smaków.
Gotowe danie przekładamy na talerz. Całość posypujemy szczypiorkiem.