Makaron penne z pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietanowym
Lubisz makarony w każdej postaci? Koniecznie wypróbuj nasz makaron penne ze szpinakiem, pieczarkami, pomidorkami cherry i serem grana padano! Ten pełnowartościowy posiłek dostarczy Ci mnóstwa witaminy C, beta-karotenu, magnezu, żelaza i cynku. Spróbuj koniecznie, a na pewno nie będziesz narzekać na brak energii.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu penne
|
75 g
|
szpinaku
|
11
|
łyżek śmietanki 12%
198 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
0,8
|
łyżki sera grana padano
20 g
|
450 g
|
brokuła
|
10
|
sztuk pomidorków
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W niewielkim garnku gotujemy wodę i doprawiamy ją solą, pieprzem. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy, aż będzie miękki, około 5-7 minut.
Czosnek i cebulę siekamy, pieczarki kroimy. Dusimy w rondelku z odrobiną oliwy.
Do uduszonych warzyw wlewamy śmietankę i gotujemy, aż lekko zgęstnieje.
Do sosu dodajemy ugotowany brokuł, świeży szpinak, pokrojone pomidorki cherry, całość mieszamy i doprawiamy solą z pieprzem.
Gotowy sos mieszamy z makaronem i posypujemy serem grana padano. Smacznego!