Makaron penne z pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietanowym

Makaron penne z pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietanowym

Lubisz makarony w każdej postaci? Koniecznie wypróbuj nasz makaron penne ze szpinakiem, pieczarkami, pomidorkami cherry i serem grana padano! Ten pełnowartościowy posiłek dostarczy Ci mnóstwa witaminy C, beta-karotenu, magnezu, żelaza i cynku. Spróbuj koniecznie, a na pewno nie będziesz narzekać na brak energii.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,05/5
(z 20 ocen)
Makaron penne z pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietanowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

538 kcal Kalorie
25 g Białko
23 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
134 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu penne
75 g
 szpinaku
11
łyżek śmietanki 12%
198 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka cebuli
80 g
10
sztuk pieczarek
200 g
0,8
łyżki sera grana padano
20 g
450 g
 brokuła
10
sztuk pomidorków
200 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

538 kcal Kalorie
25 g Białko
23 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
134 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

W niewielkim garnku gotujemy wodę i doprawiamy ją solą, pieprzem. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy, aż będzie miękki, około 5-7 minut.

3

Czosnek i cebulę siekamy, pieczarki kroimy. Dusimy w rondelku z odrobiną oliwy.

4

Do uduszonych warzyw wlewamy śmietankę i gotujemy, aż lekko zgęstnieje.

5

Do sosu dodajemy ugotowany brokuł, świeży szpinak, pokrojone pomidorki cherry, całość mieszamy i doprawiamy solą z pieprzem.

6

Gotowy sos mieszamy z makaronem i posypujemy serem grana padano. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.