Makaron penne z sosem bolońskim z soczewicy
Sos boloński bez mięsa? Z nami to możliwe – wypróbuj poniższy przepis na makaron penne z sosem bolońskim z soczewicy, aby się o tym przekonać! Wykonane według poniższych wskazówek danie, to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny – z pewnością pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
soczewicy czerwonej
|
100 g
|
soczewicy zielonej
|
4
|
łodygi selera naciowego
180 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
100 g
|
makaronu pełnoziarnistego penne
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy startą marchewkę, posiekany seler naciowy i dusimy.
Do warzyw dodajemy soczewicę czerwoną i zieloną. Podsmażamy, mieszając przez około 3 minuty. Zalewamy wodą ponad poziom warzyw i gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wodę.
Ugotowaną soczewicę z warzywami zalewamy pomidorami. Dodajemy rozmaryn. Gotujemy na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują, a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron podajemy z sosem.