Makaron penne z ziołowym kurczakiem i cukinią
Makaron penne z kurczakiem, szpinakiem, cukinią i papryką to superproste danie, które sprawdzi się perfekcyjnie zarówno jako domowy obiad, jak i posiłek zabrany do pracy. A wartości odżywcze? Dzięki dodatkowi szpinaku, cukinii i papryki znajdziesz w nim mnóstwo witaminy C, beta-karotenu i folianów. Po takim posiłku, żadne wyzwanie nie będzie Ci straszne. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu penne
|
200 g
|
mięsa z kurczaka
|
1
|
łyżeczka bazylii
4 g
|
50 g
|
szpinaku
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
1
|
łyżeczka granulowanego czosnku
3 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Mięso z kurczaka kroimy w paski około 2 cm, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i skrapiamy oliwą.
Przyprawione mięso smażymy na rozgrzanej patelni przez około 6-8 minut, mieszając co jakiś czas. Usmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni.
Kroimy paprykę w paski, cukinię w półksiężyce, cebulkę w pióra, a czosnek siekamy.
Pokrojone warzywa smażymy na patelni, na której smażył się kurczak, do momentu, aż będą miękkie.
Wszystkie usmażone składniki przekładamy do miski, dodajemy szpinak, makaron, jogurt, następnie mieszamy i doprawiamy solą z pieprzem. Smacznego!