Szybki makaron z indykiem duszonym w pomidorach

Szybki makaron z indykiem duszonym w pomidorach

Szybki, smaczny i pożywny. Jeżeli taki ma być Twój posiłek idealny, koniecznie wypróbuj nasz przepis na makaron penne z indykiem, pomidorami, szpinakiem i oliwkami. To danie przygotujesz w biegu, jest więc świetnym wyborem, gdy Twój grafik pęka w szwach. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,83/5
(z 35 ocen)
Szybki makaron z indykiem duszonym w pomidorach
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

413 kcal Kalorie
30 g Białko
10 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
1211 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
200 g
 mięsa z piersi indyka
1
opakowanie pomidorów konserwowych
400 g
50 g
 szpinaku
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
100 g
 makaronu penne
30
sztuk oliwek zielonych
90 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

413 kcal Kalorie
30 g Białko
10 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
1211 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Mięso kroimy w paski około 2 cm, następnie przyprawiamy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i skrapiamy oliwą.

2

Kroimy cebulę z czosnkiem i dusimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Gdy cebula z czosnkiem się zeszkli, dodajemy indyka i dusimy dalej.

3

Gdy indyk jest już ścięty ze wszystkich stron, dodajemy pomidory z puszki i całość gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż indyk będzie miękki.

4

W trakcie gdy sos się gotuje, gotujemy makaron według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

5

Gotowy sos przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy oliwki i szpinak. Całość dokładnie mieszamy.

6

Do gotowego sosu dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.