Szybki makaron z indykiem duszonym w pomidorach
Szybki, smaczny i pożywny. Jeżeli taki ma być Twój posiłek idealny, koniecznie wypróbuj nasz przepis na makaron penne z indykiem, pomidorami, szpinakiem i oliwkami. To danie przygotujesz w biegu, jest więc świetnym wyborem, gdy Twój grafik pęka w szwach. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            200 g 
           
         | 
        
           
               mięsa z piersi indyka
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              opakowanie pomidorów konserwowych
             
                          
                400 g
               
                       | 
          
| 
           
            50 g 
           
         | 
        
           
               szpinaku 
             
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki natki pietruszki 
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka cebuli 
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              ząbki czosnku 
             
                          
                12 g
               
                       | 
          
| 
           
            100 g 
           
         | 
        
           
               makaronu penne 
             
                       | 
          
| 
           
            30
           
         | 
        
           
              sztuk oliwek zielonych
             
                          
                90 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka oliwy z oliwek
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w paski około 2 cm, następnie przyprawiamy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i skrapiamy oliwą.
Kroimy cebulę z czosnkiem i dusimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Gdy cebula z czosnkiem się zeszkli, dodajemy indyka i dusimy dalej.
Gdy indyk jest już ścięty ze wszystkich stron, dodajemy pomidory z puszki i całość gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż indyk będzie miękki.
W trakcie gdy sos się gotuje, gotujemy makaron według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Gotowy sos przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy oliwki i szpinak. Całość dokładnie mieszamy.
Do gotowego sosu dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.