Szybki makaron z indykiem duszonym w pomidorach
Szybki, smaczny i pożywny. Jeżeli taki ma być Twój posiłek idealny, koniecznie wypróbuj nasz przepis na makaron penne z indykiem, pomidorami, szpinakiem i oliwkami. To danie przygotujesz w biegu, jest więc świetnym wyborem, gdy Twój grafik pęka w szwach. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi indyka
|
1
|
opakowanie pomidorów konserwowych
400 g
|
50 g
|
szpinaku
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
100 g
|
makaronu penne
|
30
|
sztuk oliwek zielonych
90 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w paski około 2 cm, następnie przyprawiamy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i skrapiamy oliwą.
Kroimy cebulę z czosnkiem i dusimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Gdy cebula z czosnkiem się zeszkli, dodajemy indyka i dusimy dalej.
Gdy indyk jest już ścięty ze wszystkich stron, dodajemy pomidory z puszki i całość gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż indyk będzie miękki.
W trakcie gdy sos się gotuje, gotujemy makaron według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Gotowy sos przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy oliwki i szpinak. Całość dokładnie mieszamy.
Do gotowego sosu dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!