
Makaron penne z kremowym, zielonym pesto i pomidorkami koktajlowymi
Kokardki, świderki… A tym razem rurki! Tak mamy na myśli makaron, a dokładniej makaron penne z awokado, pomidorkami koktajlowymi, rukolą, bazylią i serem grana padano. Brzmi smakowicie i tak też smakuje.

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
makaronu penne
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
8
|
łyżek serka śmietankowego
200 g
|
13
|
sztuk pomidorków koktajlowych
260 g
|
1
|
łyżka sera grana padano
10 g
|
40 g
|
rukoli
|
1
|
garść bazylii świeżej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,3
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Obrane, dojrzałe awokado (bez pestki), rukolę, serek śmietankowy, bazylię i ser grana padano miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku.
Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki.
Ugotowany makaron mieszamy z pastą i posypujemy pokrojonymi pomidorkami. Jeżeli preferujesz ciepłe dania to makaron z pastą można przez chwilę podgrzać na suchej patelni.
Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.