Tradycyjne łazanki z kapustą kiszoną i soczewicą
Łazanki to klasyczny, wschodnioeuropejski rodzaj makaronu, podawany zwykle z kapustą i kiełbasą. Jeżeli jednak masz ochotę na tę charakterystyczną potrawę w wersji wegetariańskiej, to nasz przepis na makaron z soczewicą, pieczarkami i kapustą kiszoną jest dokładnie tym, czego potrzebujesz! Aby go przygotować, będziesz potrzebować standardowych składników – kiszonej kapusty oraz grzybów, zamiast mięsa, źródłem białka będzie jednak niezwykle pożywna i wartościowa zielona soczewica. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
soczewicy zielonej
|
350 g
|
kapusty kiszonej
|
150 g
|
makaronu łazanki
|
15
|
sztuk pieczarek
300 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki kminku
2 g
|
0,5
|
łyżeczki gałki muszkatołowej
1 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Smażymy posiekaną cebulę i czosnek.
Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy soczewicę. Prażymy przez 3 minuty, ciągle mieszając. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, w razie potrzeby dodając wody.
Do ugotowanej soczewicy dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną, dusimy do miękkości.
Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojone w plastry pieczarki.
Do soczewicy z warzywami dodajemy pieczarki, makaron, przyprawy i dokładnie mieszamy.
Gotowe łazanki wykładamy na talerz.