Makaron fusilli z indykiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Makaron fusilli z indykiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Makaron fusilli z indykiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem to ekspresowy przepis na pyszny i pożywny obiad. Znajdziesz tu całą moc witamin — m.in. witaminy C, witamin z grupy B i beta-karotenu. Taki obiad możesz zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię albo w podróż. Spróbuj koniecznie!

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,74/5
(z 87 ocen)
Makaron fusilli z indykiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

502 kcal Kalorie
42 g Białko
10 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
179 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
300 g
 mięsa z piersi ndyka
1,5
sztuki suszonych pomidorów
30 g
75 g
 szpinaku
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
150 g
 makaronu fusilli
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
łyżeczki pietruszki świeżej
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

502 kcal Kalorie
42 g Białko
10 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
179 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Mięso kroimy w paski około 2 cm i przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i skrapiamy oliwą z suszonych pomidorów.

2

Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

3

Siekamy cebulę, czosnek i suszone pomidory. Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów i dusimy na niej pokrojone wcześniej warzywa.

4

Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą, dodajemy indyka i smażymy jeszcze razem na małym ogniu przez 6-8 minut mieszając.

5

Gdy indyk jest już gotowy, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy, następnie przyprawiamy całość solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

6

Ugotowany makaron mieszamy z przygotowaną wcześniej bazą i wykładamy na talerz.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.