Makaron fusilli z indykiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron fusilli z indykiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem to ekspresowy przepis na pyszny i pożywny obiad. Znajdziesz tu całą moc witamin — m.in. witaminy C, witamin z grupy B i beta-karotenu. Taki obiad możesz zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię albo w podróż. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
mięsa z piersi ndyka
|
1,5
|
sztuki suszonych pomidorów
30 g
|
75 g
|
szpinaku
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
150 g
|
makaronu fusilli
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżeczki pietruszki świeżej
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w paski około 2 cm i przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i skrapiamy oliwą z suszonych pomidorów.
Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Siekamy cebulę, czosnek i suszone pomidory. Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów i dusimy na niej pokrojone wcześniej warzywa.
Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą, dodajemy indyka i smażymy jeszcze razem na małym ogniu przez 6-8 minut mieszając.
Gdy indyk jest już gotowy, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy, następnie przyprawiamy całość solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Ugotowany makaron mieszamy z przygotowaną wcześniej bazą i wykładamy na talerz.
Smacznego!