Makaron azjatycki z wołowiną i kapustą
Lubisz kuchnię azjatycką? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na makaron azjatycki z wołowiną i kapustą, czyli pełnowartościowy obiad o wyrazistym smaku. Jego sekret tkwi w połączeniu soczystego mięsa wołowego, z siekaną kapustą, ostrym chili, wyrazistą cebulą i rozgrzewającym imbirem. Całość dopełnia sos na bazie miodu, sosu sojowego i octu ryżowego. Tak przygotowane danie dostarcza mocy polifenoli, witaminy C, żelaza, błonnika i aż 35 g białka w porcji. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
70 g
|
makaronu Chow Mein
|
125 g
|
polędwicy wołowej
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
100 g
|
kapusty białej
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chilli
10 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1,5
|
łyżeczki miodu
18 g
|
1
|
łyżka octu ryżowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mięso kroimy w paski. Kapustę, chilli i cebulę siekamy. Imbir ścieramy na tarce o cienkich oczkach.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy mięso i podsmażamy do zarumienienia z każdej strony.
Po tym czasie dodajemy kapustę, chilli, cebulę oraz imbir. Zawartość patelni posypujemy szczyptą soli. Całość smażymy razem przez ok. 5 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
W tym czasie w miseczce mieszamy składniki sosu.
Gdy warzywa będą miękkie, wlewamy na patelnię sos, mieszamy i przesmażamy jeszcze przez 2-3 minuty.
Na koniec dodajemy makaron i przesmażamy wszystko razem przez kolejne 2 minuty.
Gotowe danie przekładamy na talerz.