Makaron azjatycki z jajkiem
Masz ochotę na szybki obiad inspirowany kuchnią dalekiego wschodu? Wypróbuj nasz makaron azjatycki z jajkiem…i zakochaj się w jego prostocie i niepowtarzalnym smaku. Wystarczy 6 składników i gotowe — obiecujemy, że będzie pysznie i sycąco. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
porcje mrożonki chińskiej
200 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki imbiru mielonego
2 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
01,5 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
50 g
|
makaronu chow mein
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mrożone warzywa. Smażymy przez ok. 10 min do rozmarznięcia.
Do warzyw dodajemy sos sojowy, czosnek granulowany, imbir, paprykę i rozmącone jajko. Energicznie mieszamy zawartość patelni i smażymy kolejne 3 minuty (można usmażyć jajko sadzone z płynnym żółtkiem i położyć na makaronie przed podaniem).
Do warzyw dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.