Lunchbox z pieczonym falafelem

Lunchbox z pieczonym falafelem

Szukasz pomysłu na posiłek do pracy? Postaw na przepis na lunchbox z pieczonym falafelem, czyli orientalne danie, które idealnie sprawdzi się w trakcie pełnego obowiązków dnia. Obok aromatycznych, przygotowanych na bazie ciecierzycy falafeli znajdziesz tu jeszcze kremowy hummus, soczystego ogórka, kwaskowate pomidorki i wyraziste oliwki. Całość dostarcza mocy roślinnego białka, błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Koniecznie wypróbuj i poczuj się jak w prawdziwej bliskowschodniej restauracji. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Lunchbox z pieczonym falafelem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

405 kcal Kalorie
18 g Białko
17 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
2668 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
400 g
 ciecierzycy konserwowej
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
łyżka bułki tartej
10 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki oliwy
10 g
4
łyżki hummusu
80 g
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
1
sztuka ogórka
150 g
14
sztuk oliwek
42 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

405 kcal Kalorie
18 g Białko
17 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
2668 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Do blendera wkładamy ciecierzycę, czosnek, natkę pietruszki, bułkę tartą, kumin i sól. Blendujemy. w razie potrzeby dodajemy wodę. Masa ma się lepić w rękach – ma się nie rozpadać i nie być hummusem.

3

Z masy robimy kuleczki (ręce możemy zwilżyć wodą, aby kotleciki łatwiej się formowały), kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy. Każdy falafel smarujemy z obydwu stron oliwą za pomocą pędzelka.

4

Falafele pieczemy ok. 30 minut do zezłocenia. W połowie pieczenia przekręcamy delikatnie na drugą stronę. Falafele są gotowe, gdy będą zarumienione z jednej i z drugiej strony.

5

Przestudzone falafele wkładamy do pudełeczka razem z resztą składników. Warzywa możemy pokroić w wygodne do jedzenia kawałeczki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.