Lunchbox Placuszki z marchewki, owoce i orzechy
Pomysł na przenośne drugie śniadanie dla osób, którym kanapki już się znudziły? Postaw na lunchbox Placuszki z marchewki, owoce i orzechy! W roli głównej: delikatne placuszki pełne beta-karotenu. Czyli połączenie słodkiej marchewki i wyrazistych przypraw – imbiru i czosnku. Do tego dodatki – kwaskowata mandarynka, chrupiący seler naciowy i orzechy, które wzmocnią pracę Twojego mózgu. Taki przepis na lunchbox nada przerwie nw pracy zupełnie nowy, pyszny wymiar. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Placuszki: |
|
3
|
sztuki marchwi
240 g
|
2
|
łyżki mąki owsianej pełnoziarnistej
24 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,5
|
łyżeczki imbiru
2 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
Do podania: |
|
30 g
|
orzechów nerkowca
|
2
|
sztuki mandarynek
130 g
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchew ścieramy na tarce, na dużych oczkach.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz, imbir, czosnek. Dokładnie mieszamy.
Formujemy niewielkie placuszki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem. Pieczemy 15-20 minut (w połowie pieczenia możemy obrócić na drugą stronę, ale nie jest to konieczne).
Gotowe placuszki wkładamy do lunchboxa z dodatkami.