Lunchbox Aromatyczny omlet z ryżem i nori
Lubisz kuchnię azjatycką? A może zdarza się, że w pracy masz smaka na klasyczne japońskie sushi? Jeśli tak, to mamy coś dla Ciebie – czyli lunchbox Aromatyczny omlet z ryżem i nori. Główną rolę grają tu: pełen białka omlet i pokrojone w paseczki nori, czyli składnik doskonale znany fanom sushi. Całości dopełnia jeszcze ryż – więc skojarzeniom z najpopularniejszym japońskim daniem naprawdę trudno się oprzeć. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
80 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
listek nori
2,5 g
|
Omlet: |
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
0,5
|
łyżki sosu sojowego
5 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
W miseczce roztrzepujemy jajka, sos sojowy, oliwę i pieprz.
Rozgrzewamy dużą patelnię z nieprzywierającą powierzchnią. Wylewamy masę jajeczną. Smażymy na niewielkiej mocy palnika do ścięcia. Posypujemy sezamem.
Zwijamy w rulon. Kroimy na ślimaczki lub paski.
Nori kroimy w paseczki.
W lunchboxie układamy ryż posypany nori, omlet i warzywa.