
Łosoś z batatami i mizerią
Delikatnie słodkie bataty, orzeźwiająca surówka i wyrazista ryba – brzmi dobrze? Łosoś z batatami i mizerią poleca się na obiad! Ten prosty przepis będzie idealną opcją dla całej rodziny i świetnym sposobem, by w jadłospisie zwiększyć spożycie ryb. A to nie koniec jego zalet! W takim posiłku znajdziesz bowiem moc beta-karotenu, witaminy D, witaminy E czy kwasów omega-3. A do tego 39 g białka w porcji. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g
|
łososia świeżego
|
200 g
|
batata
|
1
|
sztuka ogórka świeżego
150 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
1
|
łyżeczka koperku posiekanego
4 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, tryb termoobieg (lub 220°C góra-dół).
Obieramy bataty i kroimy je w cienkie półplasterki (grubość ok. 0,5 cm).
Układamy bataty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je oliwą, posypujemy solą wedle uznania i dokładnie mieszamy ręką, aby przyprawa dobrze pokryła bataty. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
W tym czasie doprawiamy łososia. Posypujemy go solą, pieprzem, czosnkiem i wędzoną papryką według własnych preferencji. Odkładamy rybę na kilka minut, aby przeszła aromatem przypraw.
Po 10 minutach pieczenia batatów dokładamy na blachę łososia. Pieczemy razem jeszcze 15 minut, aż łosoś będzie miękki i łatwo się rozpadał. Czas pieczenia łososia zależy od grubości kawałka.
Ogórka kroimy w cienkie półplasterki. Jeśli wolimy, możemy go wcześniej obrać. Oprószamy solą i odstawiamy na 5 minut, po czym odciskamy nadmiar wody. Mieszamy z jogurtem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Gotową rybę podajemy z pieczonymi batatami i mizerią.