Łosoś w sosie musztardowo-miodowym z brązowym ryżem, brokułem i kalafiorem
Łosoś to jedna ze smaczniejszych ryb. Świetnie smakuje samodzielnie, ale jeszcze lepiej w towarzystwie pysznego sosu. Pieczony łosoś w sosie musztardowo-miodowym z brązowym ryżem, brokułem i kalafiorem to idealna propozycja na aromatyczny i bardzo sycący obiad.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
łososia świeżego
|
100 g
|
brązowego ryżu
|
0,5
|
sztuki brokuła
225 g
|
0,5
|
sztuki kalafiora
225 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
5
|
łyżek soku z cytryny
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1,2
|
łyżeczki erytrolu
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie z ksylitolem przez 5-7 minut od zagotowania wody.
Zdejmujemy skórę z łososia.
Do miseczki nakładamy miód, musztardę, odrobinę soli, pieprzu, sok z cytryny i mieszamy na jednolitą masę.
Przygotowanego łososia umieszczamy w miseczce z marynatą i dokładnie w niej obtaczamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy przyprawionego łososia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 12-15 minut.
Upieczoną rybę podajemy z ryżem oraz różyczkami kalafiora i brokuła. Smacznego!