Przepisy  Dania główne
 Ryby 
Łosoś w sosie musztardowo-miodowym z brązowym ryżem, brokułem i kalafiorem
      Łosoś w sosie musztardowo-miodowym z brązowym ryżem, brokułem i kalafiorem
Łosoś to jedna ze smaczniejszych ryb. Świetnie smakuje samodzielnie, ale jeszcze lepiej w towarzystwie pysznego sosu. Pieczony łosoś w sosie musztardowo-miodowym z brązowym ryżem, brokułem i kalafiorem to idealna propozycja na aromatyczny i bardzo sycący obiad.
        Kategorie
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            200 g 
           
         | 
        
           
               łososia świeżego
             
                       | 
          
| 
           
            100 g 
           
         | 
        
           
               brązowego ryżu
             
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              sztuki brokuła
             
                          
                225 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              sztuki kalafiora
             
                          
                225 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka miodu
             
                          
                12 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka musztardy
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            5
           
         | 
        
           
              łyżek soku z cytryny
             
                          
                30 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli 
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1,2
           
         | 
        
           
              łyżeczki erytrolu
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie z ksylitolem przez 5-7 minut od zagotowania wody.
Zdejmujemy skórę z łososia.
Do miseczki nakładamy miód, musztardę, odrobinę soli, pieprzu, sok z cytryny i mieszamy na jednolitą masę.
Przygotowanego łososia umieszczamy w miseczce z marynatą i dokładnie w niej obtaczamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy przyprawionego łososia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 12-15 minut.
Upieczoną rybę podajemy z ryżem oraz różyczkami kalafiora i brokuła. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.