Łosoś w glazurze z syropu klonowego z miodową polentą i brukselką
Obiad, którego nie powstydziłby się nawet MasterChef? Łosoś w glazurze z syropu klonowego z miodową polentą i brukselką to jest to! Ten przepis dla całej rodziny łączy w sobie pysznie wyrazistego, lekko słodkiego łososia, kaszę kukurydzianą z dodatkiem miodu i soczystą brukselkę. Całość stanowi niezapomnianą podróż przez różnorodne smaki oraz aromaty i dostarcza mnóstwa składników odżywczych. Jakich? Między innymi kwasów omega-3, witaminy D, folianów, wapnia czy witaminy C. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
300 g
|
łososia
|
|
300 g
|
brukselki
|
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
1
|
łodyga tymianku świeżego
4 g
|
Glazura: |
|
|
3
|
łyżeczki syropu klonowego
30 g
|
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
|
1
|
ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
6 g
|
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
Polenta: |
|
|
100 g
|
kaszy kukurydzianej
|
|
1,6
|
szklanki bulionu warzywnego
400 g
|
|
1
|
łyżeczka masła
10 g
|
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni (tryb góra-dół).
Brukselkę myjemy, odcinamy końcówki i duże sztuki przekrawamy na połówki. Wrzucamy do miski, polewamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy. Mieszamy.
Brukselkę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na środkowej półce przez około 15-20 minut, do momentu, gdy będzie miękka w środku i lekko zrumieniona na zewnątrz.
W czasie, gdy brukselka się piecze, przygotowujemy glazurę. W małej miseczce mieszamy syrop klonowy, sos sojowy, przeciśnięty czosnek oraz sok z cytryny. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Na patelni, którą można włożyć do piekarnika (lub na zwykłej patelni, a potem na blaszce), rozgrzewamy odrobinę oliwy na średniej mocy palnika. Kładziemy rybę. Smażymy bez przykrycia przez około 3-4 minuty, aż skórka będzie chrupiąca i zrumieniona.
Przewracamy rybę na drugą stronę i smarujemy wierzch połową przygotowanej glazury. Wkładamy patelnię z rybą do piekarnika na około 5-7 minut (lub pieczemy na blaszce po usmażeniu na zwykłej patelni), do momentu, gdy ryba będzie upieczona, ale nadal wilgotna w środku.
Przygotowujemy polentę: W średnim garnku zagotowujemy bulion na dużej mocy palnika pod przykryciem. Solimy.
Gdy płyn się zagotuje, zmniejszamy moc palnika na małą i powoli, energicznie mieszając trzepaczką, wsypujemy kaszkę. Gotujemy bez przykrycia przez czas podany na opakowaniu, zazwyczaj około 3-5 minut, stale mieszając, aż kaszka zgęstnieje i odejdzie od ścianek garnka.
Zdejmujemy polentę z palnika. Dodajemy masło i miód. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą, a polenta stanie się gładka i kremowa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Upieczoną rybę wyjmujemy z piekarnika i smarujemy pozostałą glazurą.
Polentę podajemy z rybą i brukselką. Dekorujemy tymiankiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.