
Łosoś glazurowany w miso i miodzie z pak choy
Aromatyczny, wyrazisty, podany ze słodką glazurą łosoś, chrupiąca kapusta chińska i ryż. Brzmi pysznie? Nasz przepis – łosoś glazurowany w miso i miodzie z pak choy zachwyci Cię od pierwszego kęsa! Ryba smakuje tu niczym z najlepszej restauracji – a wszystko dzięki glazurze na bazie miso, miodu, imbiru i oleju sezamowego. Do tego ryż oraz pełna wapnia kapusta pak choy i gotowe. Pyszny obiad już na Ciebie czeka!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
200 g
|
łososia
|
2
|
łyżeczki pasty miso
20 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
1,5
|
łyżki sosu sojowego
15 g
|
2
|
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
|
0,5
|
plastra startego imbiru
2,5 g
|
0,5
|
ząbku czosnku
3 g
|
200 g
|
kapusty pak choi
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W małej miseczce łączymy pastę miso, miód, sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita glazura i smaki się połączą.
Rybę smarujemy przygotowaną glazurą i odstawiamy na kilka minut, aby nabrały smaku.
W międzyczasie myjemy kapustę, osuszamy i kroimy na połówki.
Rybę smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powierzchnią, na średnim ogniu przez około 4-5 minut. Następnie delikatnie przewracamy i smażymy kolejne 3-4 minuty, aż mięso będzie soczyste i lekko się zarumieni.
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wkładamy kapustę i smażymy przez około 2-3 minuty, aż liście zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem i papryką.
Łososia podajemy z ryżem i kapustą. Przed podaniem posypujemy sezamem.