Lody jagodowe
Leśne jagody to prawdziwy polski superfood bogaty w przeciwutleniające antocyjany, mangan, cynk oraz witaminy: C i E. Warto sięgać po nie jak najczęściej – zwłaszcza latem, gdy trwa sezon na te ciemnoniebieskie owoce. Zastanawiasz się jak wykorzystać jagody w kuchni? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na lody jagodowe! Do ich przygotowania potrzebnych będzie Ci jedynie 6 składników: jagody, mleko, śmietana i do smaku: sok limonkowy, ekstrakt z wanilii oraz ksylitol. Efekt? Mega dawka zdrowia zamknięta w orzeźwiającym deserze, perfekcyjnym w upalne dni. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
250 g
|
jagód
|
6
|
łyżek ksylitolu
90 g
|
3
|
łyżki soku z limonki
18 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
4
|
łyżki śmietany
100 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku z niewielką ilością wody podgrzewamy jagody, sok z limonki i ksylitol.
Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż się rozgotują. Pozostawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy śmietanę, mleko, ekstrakt waniliowy i owoce.
Wstawiamy na noc do zamrażalnika.