Lodowa kanapka w herbatnikach
Kanapka? Może być z wędliną, serem, dżemem albo…z lodami! Lodowa kanapka w herbatnikach to dowód na to, że wystarczy 6 składników, żeby zrobić lodowy deser, którego smak zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Co będzie Ci potrzebne? Na bazę lodową: mascarpone, waniliowy skyr i biała czekolada. Do tego mus malinowy dla przełamania smaku i chrupiące herbatniki, dzięki którym taki deser można dumnie nazwać „kanapką”. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis, a letnie dni staną się jeszcze pyszniejsze!
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
12
|
sztuk herbatników
60 g
|
5
|
łyżek mascarpone
120 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr waniliowego
150 g
|
0,5
|
sztuki czekolady białej
50 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
100 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W rondelku umieszczamy maliny i erytrol, całość zagotowujemy i mieszamy do momentu, aż owoce się rozpadną, a nadmiar soku odparuje. Mus odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę drobno siekamy.
Za pomocą miksera ubijamy mascarpone do zwiększenia swojej objętości przez ok. 1-2 minuty. Do mascarpone dodajemy jogurt i czekoladę, dokładnie mieszamy.
Wybieramy pojemnik o takiej wielkości, by zmieścił się do zamrażarki. Pojemnik wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. W pojemniku wykładamy połowę ilości herbatników, na herbatnikach rozkładamy część kremu, następnie wylewamy mus i przykrywamy wszystko kolejną porcją kremu. Całość przykrywamy pozostawionymi herbatnikami.
Całość mrozimy przez ok. 4-6 h. Najlepiej przygotować deser dzień wcześniej i pozostawić w zamrażarce na całą noc.