Letnia sałatka z ciecierzycą i szparagami
Lubisz sałatki, ale po ich zjedzeniu masz problem z odczuwaniem sytości? Mamy rozwiązanie – a jest nim letnia sałatka z ciecierzycą i szparagami! Jedna porcja dostarcza prawie 20 g białka i 11 g błonnika, które pomagają zaspokoić głód na długi czas. To jednak nie koniec zalet tej prostej sałatki – bo znajdziesz w niej także moc witaminy C, folianów, wapnia, żelaza, magnezu czy cynku oraz…pyszne doznania smakowe. Wyrazista feta łączy się tu z delikatnie orzechową ciecierzycą, soczystymi warzywami oraz miodowo-czosnkowym dressingiem. Całość dopełniają jeszcze chrupiące nerkowce prażone w miodzie. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis i ciesz się obiadem idealnym na gorące dni!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
6
|
sztuk szparagów
180 g
|
75 g
|
szpinaku
|
75 g
|
sałaty rzymskiej
|
6
|
sztuk rzodkiewek
90 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
30 g
|
orzechów nerkowca
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
0,3
|
sztuki sera typu feta
50 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
0,5
|
łyżeczki miodu
6 g
|
1
|
ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
Ciecierzycę odsączamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. posypujemy papryką. Skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut.
Szparagi myjemy, oczyszczamy. Gotujemy przez 4-5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Przekładamy do zimnej wody. Osuszamy.
Orzechy mieszamy z miodem i prażymy na suchej, rozgrzanej patelni.
W miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu (oliwę, sok z cytryny, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę).
Na talerzu układamy szpinak, sałatę, kawałki rzodkiewki, połówki pomidorków, orzechy i pokruszony ser.
Całość polewamy sosem.