Lekkostrawne spaghetti bolognese

Lekkostrawne spaghetti bolognese

Nie ma chyba bardziej znanego makaronowego dania niż klasyczne spaghetti bolognese. Jego sława nas zresztą wcale nie dziwi! W końcu pomidorowy sos i mielone mięso tworzą idealną kompozycję, która podbija kubki smakowe dzieci i dorosłych. Ale…czy wiesz, że spaghetti można przygotować także w wersji łatwostrawnej? Tak jest! Wypróbuj nasz przepis na lekkostrawne spaghetti bolognese i ciesz się klasyką w delikatnym dla żołądka wydaniu. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,60/5
(z 42 ocen)
Lekkostrawne spaghetti bolognese
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

435 kcal Kalorie
28 g Białko
13 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
225 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
80 g
 makaronu spaghetti
200 g
 mięsa mielonego z indyka
0,5
opakowania passaty pomidorowej
350 g
0,5
sztuki selera
100 g
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
1
szklanka wody
250 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

435 kcal Kalorie
28 g Białko
13 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
225 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Warzywa ścieramy na tarce na grubych oczkach i podsmażamy beztłuszczowo w garnku.

3

Do garnka dodajemy passatę, wodę, bazylię, sól, erytrol oraz zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

4

Do sosu dodajemy mięso mielone i całość gotujemy ok. 20 minut (jeśli preferujemy gęstszy sos, można całość pogotować dłużej do większego odparowania wody). Wyłączamy palnik, dodajemy oliwę.

5

Makaron podajemy z sosem i mięsem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.