Lekkostrawne spaghetti bolognese
Nie ma chyba bardziej znanego makaronowego dania niż klasyczne spaghetti bolognese. Jego sława nas zresztą wcale nie dziwi! W końcu pomidorowy sos i mielone mięso tworzą idealną kompozycję, która podbija kubki smakowe dzieci i dorosłych. Ale…czy wiesz, że spaghetti można przygotować także w wersji łatwostrawnej? Tak jest! Wypróbuj nasz przepis na lekkostrawne spaghetti bolognese i ciesz się klasyką w delikatnym dla żołądka wydaniu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
80 g
|
makaronu spaghetti
|
200 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
0,5
|
opakowania passaty pomidorowej
350 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
szklanka wody
250 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Warzywa ścieramy na tarce na grubych oczkach i podsmażamy beztłuszczowo w garnku.
Do garnka dodajemy passatę, wodę, bazylię, sól, erytrol oraz zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Do sosu dodajemy mięso mielone i całość gotujemy ok. 20 minut (jeśli preferujemy gęstszy sos, można całość pogotować dłużej do większego odparowania wody). Wyłączamy palnik, dodajemy oliwę.
Makaron podajemy z sosem i mięsem.