Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Lekka zupa gulaszowa z indyka

Lekka zupa gulaszowa z indyka

Jaka powinna być idealna zupa na chłodne dni? Cóż, z pewnością sycąca, a do tego najlepiej aromatyczna i pełna witamin wspomagających odporność. Jeśli też tak uważasz, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. A mianowicie: wszystkie wymieniona warunki spełnia nasza lekka zupa gulaszowa z indyka! Dodatek mięsa sprawia, że taka zupa świetnie zaspokaja głód, a suszone zioła zapewniają jej cudowny aromat. W składzie znajdują się też czerwone papryka, pełna witaminy C i beta-karotenu oraz indyk będący źródłem cynku i selenu o kluczowym wpływie na odporność. Smacznego!

40 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,33/5
(z 24 ocen)
Lekka zupa gulaszowa z indyka
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

556 kcal Kalorie
40 g Białko
16 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
1649 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
2
sztuki marchewki
160 g
125 g
 mięsa z piersi indyka
2
szczypty soli
0,5 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
0,5
łyżeczki oregano
1,5 g
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
1
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
0,5
łyżeczki bazylii
2 g
0,2
opakowania jogurtu naturalnego
80 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
kromki chleba pszennego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

556 kcal Kalorie
40 g Białko
16 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
1649 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 40 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do ok. 200 stopni.

2

Mięso kroimy na grubszą kostkę, przyprawiamy wedle uznania.

3

Paprykę rozkrajamy na 4 części, układamy razem z mięsem na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W trakcie pieczenia sprawdzamy, czy nie ma potrzeby wciągnąć mięsa z piekarnika chwilę wcześniej.

4

Umytą marchewkę obieramy i kroimy na cienkie talarki.

5

Do garnka wlewamy bulion, gotujemy marchewkę do miękkości. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, indyka, erytrol, sól oraz bazylię. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.

6

Wyłączamy palnik, odkładamy kilka łyżek zupy do szklanki i rozrabiamy z jogurtem. Następnie wlewamy do zupy, energicznie mieszając.

7

Na koniec dodajemy do zupy oliwę i ponownie mieszamy.

8

Gotową zupę podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.