Lekka zupa gulaszowa z indyka
Jaka powinna być idealna zupa na chłodne dni? Cóż, z pewnością sycąca, a do tego najlepiej aromatyczna i pełna witamin wspomagających odporność. Jeśli też tak uważasz, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. A mianowicie: wszystkie wymieniona warunki spełnia nasza lekka zupa gulaszowa z indyka! Dodatek mięsa sprawia, że taka zupa świetnie zaspokaja głód, a suszone zioła zapewniają jej cudowny aromat. W składzie znajdują się też czerwone papryka, pełna witaminy C i beta-karotenu oraz indyk będący źródłem cynku i selenu o kluczowym wpływie na odporność. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
125 g
|
mięsa z piersi indyka
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
80 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
kromki chleba pszennego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do ok. 200 stopni.
Mięso kroimy na grubszą kostkę, przyprawiamy wedle uznania.
Paprykę rozkrajamy na 4 części, układamy razem z mięsem na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W trakcie pieczenia sprawdzamy, czy nie ma potrzeby wciągnąć mięsa z piekarnika chwilę wcześniej.
Umytą marchewkę obieramy i kroimy na cienkie talarki.
Do garnka wlewamy bulion, gotujemy marchewkę do miękkości. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, indyka, erytrol, sól oraz bazylię. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.
Wyłączamy palnik, odkładamy kilka łyżek zupy do szklanki i rozrabiamy z jogurtem. Następnie wlewamy do zupy, energicznie mieszając.
Na koniec dodajemy do zupy oliwę i ponownie mieszamy.
Gotową zupę podajemy z pieczywem.