![Gulasz wołowy z kaszą](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/01/24121716/Gulasz-wolowy-z-kasza.jpg)
Gulasz wołowy z kaszą
Szukasz przepisu na sycący gulasz? Kieruj się naszymi wskazówkami, a gulasz wołowy z kaszą nie tylko sprawi, że zapomnisz o głodzie, ale też przyjemnie rozgrzeje. Nasz przepis z kaszą pęczak, marchewką i czerwoną papryką pełną witaminy C wspiera metabolizm i zapewnia uczucie lekkości po jedzeniu. Stanowi dobrą propozycję dla całej rodziny. Możesz jeść zdrowo i konkretnie!
![Gulasz wołowy z kaszą](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/01/24121702/gulasz-wol.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
125 g
|
wołowiny rostbef
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
2
|
łyżki mąki pszennej
24 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
40 g
|
kaszy jęczmiennej pęczak
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso kroimy w grubszą kostkę, następnie dokładnie obtaczamy w mące.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, natomiast paprykę kroimy w kostkę.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone i starte warzywa i całość podsmażamy jeszcze przez max. 5 minut.
Do podsmażonych warzyw wlewamy bulion, rozprowadzamy koncentrat pomidorowy. Dodajemy sól, pieprz oraz paprykę wędzoną. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 20-25 minut.
Gotowy gulasz przekładamy do miseczki i podajemy razem z kaszą.