Lekka sałatka gyros z wieprzowiną
Masz ochotę na śródziemnomorskie smaki w swojej kuchni? Nasza lekka sałatka gyros z wieprzowiną to idealny wybór dla tych, którzy uwielbiają odkrywać nowe smaki. Znajdziesz tu aromatyczną wieprzowinę i złocistą kaszę bulgur połączone przy pomocy sosu à la tzatziki. Cudowne doznania smakowe gwarantowane – spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa wieprzowego z karkówki
|
0,5
|
opakowania jogurtu greckiego
200 g
|
2
|
sztuki ogórka
300 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
2
|
łyżeczki przyprawy gyros
10 g
|
150 g
|
kaszy bulgur
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pierzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso kroimy w paski, przyprawiamy przyprawą gyros. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie pieczemy mięso w 200 stopniach z termoobiegiem do miękkości min 30 minut.
Jogurt grecki łączymy z jednym ogórkiem startym na tarce, posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Warzywa myjemy, kroimy. Koperek siekamy.
Kaszę łączymy z pokrojonymi warzywami i koperkiem, układamy na talerzu. Następnie układamy mięso z sosem.
Smacznego!