Leczo z kurczakiem i warzywami
Leczo z kurczakiem i warzywami – brzmi klasycznie, prawda? W naszej wersji znajdziesz jednak składniki, których zdecydowanie nie kojarzysz ze standardową wersją tej węgierskiej potrawy – wyrazisty seler naciowy oraz delikatne pieczarki sprawiają, że danie przygotowane według poniższych wskazówek smakuje jednocześnie znajomo i oryginalnie. Jeżeli szukasz pełnowartościowego obiadu – ten przepis jest dla Ciebie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
200 g
|
ryżu basmati
|
4
|
sztuki papryki czerwonej
680 g
|
3
|
łodygi selera naciowego
135 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
25
|
sztuk pieczarek
500 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę, paprykę i cukinię kroimy w duże kawałki ok. 1.5 cm, seler w cienkie paski. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju, następnie przykrywamy i dusimy przez 8 minut.
Dodajemy pomidory z puszki, paprykę słodką i pieczarki pokrojone na połówki. Dusimy jeszcze przez 5 minut.
Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i dodajemy do leczo. Dusimy przez 7-9 minut, aż kurczak będzie gotowy.