
Leczo z granulatem sojowym
Jeśli masz ochotę na wegańskie danie w wersji jednogarnkowej, jesteś w dobrym miejscu. Leczo z granulatem sojowym to bowiem strzał w dziesiątkę i przepis na pełen witamin, sycący obiad. Co w nim znajdziesz? Obok bogatego w białko granulatu sojowego, w skład leczo wchodzą także papryka, ziemniaki, cebula oraz aromatyczne przyprawy. Efektem jest danie pełne błonnika, witaminy C, beta-karotenu, potasu i polifenoli. Smacznego!

Kategorie









Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
6
|
łyżeczek oliwy
30 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
100 g
|
granulatu sojowego
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy i kroimy ziemniaki w ok 1,5 cm kostkę, cebulę w małe piórka, a paprykę w kostkę podobną do ziemniaków.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż się zeszkli i zmięknie. Dodajemy paprykę, smażymy przez 5 minut, aż lekko zmięknie.
Dodajemy pomidory, pokrojone ziemniaki, paprykę w proszku, sól oraz pieprz do smaku. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby można dodać odrobinę gorącej wody.
Dodajemy suchy granulat sojowy, mieszamy, gotujemy 2 – 3 minuty aż będzie miękki. Jeśli danie będzie za gęste, możemy dolać wodę do uzyskania ulubionej konsystencji.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.