Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Lasagne

Lasagne

Lasagne – to włoskie danie uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli, jest więc świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Co więcej – jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane! Dlatego jeśli masz ochotę na lasagne, przygotuj ją w domu, zamiast stawiać na sklepowe gotowce. Wystarczy kupić odpowiedni makaron, przygotować sos beszamelowy, a całość dopełnić pomidorowo-mięsnym sosem i serem mozzarella. Koniecznie wypróbuj nasz przepis. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,52/5
(z 31 ocen)
Lasagne
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

601 kcal Kalorie
36 g Białko
28 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
395 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
8
plastrów makaronu lasagne
136 g
250 g
 mięsa mielonego z kurczaka
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
1
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
1
łyżeczka oregano
3 g
1
łyżeczka bazylii suszonej
4 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
8
plastrów mozzarelli żółtej
120 g

Sos beszamelowy:

5
łyżeczek masła
25 g
2
łyżki mąki pszennej
24 g
1
szklanka mleka
250 g
0,1
łyżeczki gałki muszkatołowej
0,25 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

601 kcal Kalorie
36 g Białko
28 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
395 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Cebulę i czosnek drobno siekamy.

2

W garnuszku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy przez 2-3 minuty.

3

Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy erytrolem, solą, pieprzem, oregano i bazylią wedle uznania. Dokładnie mieszamy i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 15-20 minut.

4

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

5

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy, gotując całość przez ok. 1-2 minuty na średnim ogniu.

6

Stopniowo dodajemy mleko, stale mieszając do czasu, aż sos stanie się gładki i zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem wedle uznania.

7

Na dnie naczynia do zapiekania (około 10×15 cm) rozprowadzamy cienką warstwę sosu beszamelowego. Następnie układamy warstwę makaronu, warstwę sosu mięsnego, warstwę sosu beszamelowego i posypujemy startym serem. Powtarzamy warstwy, kończąc na sosie beszamelowym i reszcie sera.

8

Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy przez 25 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez dodatkowe 15-20 minut, aż ser na wierzchu się zarumieni.

9

Gotowe danie przekładamy na talerze.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.