Lasagne

Lasagne

Lasagne – to włoskie danie uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli, jest więc świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Co więcej – jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane! Dlatego jeśli masz ochotę na lasagne, przygotuj ją w domu, zamiast stawiać na sklepowe gotowce. Wystarczy kupić odpowiedni makaron, przygotować sos beszamelowy, a całość dopełnić pomidorowo-mięsnym sosem i serem mozzarella. Koniecznie wypróbuj nasz przepis. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Lasagne
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

601 kcal Kalorie
36 g Białko
28 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
395 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
8
plastrów makaronu lasagne
136 g
250 g
 mięsa mielonego z kurczaka
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
1
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
1
łyżeczka oregano
3 g
1
łyżeczka bazylii suszonej
4 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
8
plastrów mozzarelli żółtej
120 g

Sos beszamelowy:

5
łyżeczek masła
25 g
2
łyżki mąki pszennej
24 g
1
szklanka mleka
250 g
0,1
łyżeczki gałki muszkatołowej
0,25 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

601 kcal Kalorie
36 g Białko
28 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
395 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Cebulę i czosnek drobno siekamy.

2

W garnuszku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy przez 2-3 minuty.

3

Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy erytrolem, solą, pieprzem, oregano i bazylią wedle uznania. Dokładnie mieszamy i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 15-20 minut.

4

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

5

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy, gotując całość przez ok. 1-2 minuty na średnim ogniu.

6

Stopniowo dodajemy mleko, stale mieszając do czasu, aż sos stanie się gładki i zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem wedle uznania.

7

Na dnie naczynia do zapiekania (około 10×15 cm) rozprowadzamy cienką warstwę sosu beszamelowego. Następnie układamy warstwę makaronu, warstwę sosu mięsnego, warstwę sosu beszamelowego i posypujemy startym serem. Powtarzamy warstwy, kończąc na sosie beszamelowym i reszcie sera.

8

Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy przez 25 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez dodatkowe 15-20 minut, aż ser na wierzchu się zarumieni.

9

Gotowe danie przekładamy na talerze.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.