
Lasagne w papryce
Lasagne w papryce to świetna propozycja na obiad, która zachwyci nawet wymagającego degustatora. Włoska potrawa jest sycąca i na długo zaspokoi głód. Faszerowana papryka to strzał w dziesiątkę dla osób lubiących połączenie mięsa i warzyw.

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Odcinamy górną część papryki i usuwamy nasiona. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut
Na patelni wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek i smażymy chwilę
Dodajemy mieloną wołowinę i smażymy, aż mięso się zarumieni
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przecier pomidorowy. Doprowadzamy mieszaninę do lekkiego gotowania na wolnym ogniu. Gotujemy przez 5-10 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok
W małej misce łączymy ricottę, parmezan, bazylię i jajko. Mieszamy razem widelcem, odkładamy na bok.
Makaron lasagne gotujemy al dente. Po ugotowaniu kroimy na mniejsze kawałki.
Wyjmujemy papryki z piekarnika. Za pomocą łyżki nakładamy sos z mięsem, makaron z lasagne, 2 łyżki ricotty i makaron do lasagne, aż papryki będą pełne.
Na wierzch posypujemy startym serem mozzarella.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
Farsz wystarczy na zapełnienie większej ilości papryk. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
