Lasagne w papryce

Lasagne w papryce to świetna propozycja na obiad, która zachwyci nawet wymagającego degustatora. Włoska potrawa jest sycąca i na długo zaspokoi głód. Faszerowana papryka to strzał w dziesiątkę dla osób lubiących połączenie mięsa i warzyw.

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,89/5
(z 19 ocen)
Lasagne w papryce
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low carb Low carb
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

505 kcal Kalorie
37 g Białko
25 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
1886 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
3
sztuki papryki czerwonej
510 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
sztuka cebula
110 g
4
ząbki czosnku
24 g
4
porcje mielonej wołowiny
400 g
1
szklanka przecieru pomidorowego
250 g
1,5
sztuki pokrojonych pomidorów
240 g
12
łyżek serka ricotta
240 g
1
sztuka jajka
56 g
4
łyżki parmezanu
40 g
0,5
porcji makaronu lasagne
50 g
1
plaster mozzarelli
15 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

505 kcal Kalorie
37 g Białko
25 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
1886 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

2

Odcinamy górną część papryki i usuwamy nasiona. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut

3

Na patelni wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek i smażymy chwilę

4

Dodajemy mieloną wołowinę i smażymy, aż mięso się zarumieni

5

Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przecier pomidorowy. Doprowadzamy mieszaninę do lekkiego gotowania na wolnym ogniu. Gotujemy przez 5-10 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok

6

W małej misce łączymy ricottę, parmezan, bazylię i jajko. Mieszamy razem widelcem, odkładamy na bok.

7

Makaron lasagne gotujemy al dente. Po ugotowaniu kroimy na mniejsze kawałki.

8

Wyjmujemy papryki z piekarnika. Za pomocą łyżki nakładamy sos z mięsem, makaron z lasagne, 2 łyżki ricotty i makaron do lasagne, aż papryki będą pełne.

9

Na wierzch posypujemy startym serem mozzarella.

10

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.

11

Farsz wystarczy na zapełnienie większej ilości papryk. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?