Lasagne
Lasagne – to włoskie danie uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli, jest więc świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Co więcej – jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane! Dlatego jeśli masz ochotę na lasagne, przygotuj ją w domu, zamiast stawiać na sklepowe gotowce. Wystarczy kupić odpowiedni makaron, przygotować sos beszamelowy, a całość dopełnić pomidorowo-mięsnym sosem i serem mozzarella. Koniecznie wypróbuj nasz przepis. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
8
|
plastrów makaronu lasagne
136 g
|
250 g
|
mięsa mielonego z kurczaka
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
łyżeczka bazylii suszonej
4 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
8
|
plastrów mozzarelli żółtej
120 g
|
Sos beszamelowy: |
|
5
|
łyżeczek masła
25 g
|
2
|
łyżki mąki pszennej
24 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
0,1
|
łyżeczki gałki muszkatołowej
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
W garnuszku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy przez 2-3 minuty.
Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy erytrolem, solą, pieprzem, oregano i bazylią wedle uznania. Dokładnie mieszamy i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 15-20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy, gotując całość przez ok. 1-2 minuty na średnim ogniu.
Stopniowo dodajemy mleko, stale mieszając do czasu, aż sos stanie się gładki i zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem wedle uznania.
Na dnie naczynia do zapiekania (około 10×15 cm) rozprowadzamy cienką warstwę sosu beszamelowego. Następnie układamy warstwę makaronu, warstwę sosu mięsnego, warstwę sosu beszamelowego i posypujemy startym serem. Powtarzamy warstwy, kończąc na sosie beszamelowym i reszcie sera.
Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy przez 25 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez dodatkowe 15-20 minut, aż ser na wierzchu się zarumieni.
Gotowe danie przekładamy na talerze.