Kuskus z tofu i orzechowym sosem
Szukasz oryginalnego przepisu na danie z kaszą w roli głównej? Nasz kuskus z tofu i orzechowym sosem zachwyci nawet największych niejadków – a to wszystko dzięki dodatkowi masła orzechowego, które idealnie komponuje się z delikatnym kuskusem, warzywami i mieszanką przypraw. Potrawa ta świetnie sprawdzi się zarówno jako obiad, kolacja oraz posiłek zabrany do pracy – spróbuj koniecznie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
kaszy kuskus
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
4
|
sztuki rzodkiewki
60 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
8
|
sztuk pomidorków koktajlowych
160 g
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
3
|
plastry imbiru
15 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kuskus zalewamy wrzątkiem ok. 1 cm ponad kaszę i przykrywamy.
Czosnek i imbir drobno siekamy, łączymy z oliwą i smarujemy pokrojone w kostkę tofu. Odstawiamy na 10 minut.
Marchewkę i ogórka kroimy na cienkie słupki, rzodkiewkę kroimy w plasterki, pomidorki na pół.
Na rozgrzanej patelni smażymy tofu przez około 3 min z każdej strony.
W miseczce łączymy ze sobą masło orzechowe, sos sojowy i gorącą wodę.
Do miski przekładamy kuskus, układamy ogórki, marchewkę, rzodkiewkę, pomidorki i tofu. Polewamy sosem.