Kurczak z puree z kalafiora

Kurczak z puree z kalafiora

Dieta lekkostrawna też może być kreatywna! A dowodem niech będzie nasz przepis – czyli kurczak z puree z kalafiora. Soczyste mięso drobiowe łączy się z tu z kremowym puree na bazie ziemniaków, kalafiora, jogurtu i odrobiny gałki muszkatołowej tworząc naprawdę pyszne połączenie. A smak to niejedyna zaleta tego dania – bo dostarcza ono również mocy białka, potasu, witaminy C oraz przeciwnowotworowych glukozynolanów. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Kurczak z puree z kalafiora
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

460 kcal Kalorie
45 g Białko
13 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
405 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
150 g
 mięsa z piersi kurczaka
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g

Puree:

200 g
 kalafiora
2
sztuki ziemniaków
140 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki gałki muszkatołowej
1 g
2
łyżeczki masła
10 g
0,3
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

460 kcal Kalorie
45 g Białko
13 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
405 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Mięso doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania.

2

Do dużego garnka wlewamy wodę do wysokości około 2-3 cm i doprowadzamy ją do wrzenia. Możemy użyć specjalnej wkładki do gotowania na parze.

3

Układamy kurczaka na sitku lub wkładce parowej i umieszczamy ją nad gotującą się wodą. Przykrywamy garnek i gotujemy mięso na parze przez około 15-20 minut. Czas gotowania jest zależny od grubości mięsa, dlatego sprawdzamy jego gotowość, nacinając je w najgrubszym miejscu – wewnątrz powinno być białe i soczyste.

4

W międzyczasie przygotowujemy purée. Kalafior dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku około 1 cm.

5

Wrzucamy ziemniaki i kalafior do garnka. Dodajemy wody, tak aby dwukrotnie przewyższyła objętość warzyw. Następnie solimy wodę. Gotujemy warzywa do miękkości, zajmie to około 15 minut. Gotowość sprawdzamy, nakłuwając je widelcem.

6

Odcedzamy ugotowane warzywa i przekładamy je do miski. Dodajemy do nich masło i jogurt. Blendujemy całość na gładkie purée.

7

Doprawiamy purée do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

8

Kurczaka kroimy w plastry lub kostkę.

9

Na talerze wykładamy przygotowane purée, a na wierzchu układamy kawałki mięsa. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera