
Kurczak z puree z kalafiora
Dieta lekkostrawna też może być kreatywna! A dowodem niech będzie nasz przepis – czyli kurczak z puree z kalafiora. Soczyste mięso drobiowe łączy się z tu z kremowym puree na bazie ziemniaków, kalafiora, jogurtu i odrobiny gałki muszkatołowej tworząc naprawdę pyszne połączenie. A smak to niejedyna zaleta tego dania – bo dostarcza ono również mocy białka, potasu, witaminy C oraz przeciwnowotworowych glukozynolanów. Smacznego!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
Puree: |
|
200 g
|
kalafiora
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki gałki muszkatołowej
1 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania.
Do dużego garnka wlewamy wodę do wysokości około 2-3 cm i doprowadzamy ją do wrzenia. Możemy użyć specjalnej wkładki do gotowania na parze.
Układamy kurczaka na sitku lub wkładce parowej i umieszczamy ją nad gotującą się wodą. Przykrywamy garnek i gotujemy mięso na parze przez około 15-20 minut. Czas gotowania jest zależny od grubości mięsa, dlatego sprawdzamy jego gotowość, nacinając je w najgrubszym miejscu – wewnątrz powinno być białe i soczyste.
W międzyczasie przygotowujemy purée. Kalafior dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku około 1 cm.
Wrzucamy ziemniaki i kalafior do garnka. Dodajemy wody, tak aby dwukrotnie przewyższyła objętość warzyw. Następnie solimy wodę. Gotujemy warzywa do miękkości, zajmie to około 15 minut. Gotowość sprawdzamy, nakłuwając je widelcem.
Odcedzamy ugotowane warzywa i przekładamy je do miski. Dodajemy do nich masło i jogurt. Blendujemy całość na gładkie purée.
Doprawiamy purée do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kurczaka kroimy w plastry lub kostkę.
Na talerze wykładamy przygotowane purée, a na wierzchu układamy kawałki mięsa. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.