
Kurczak z mango i warzywami
Mango to owoc wykorzystywany w deserach, jednak można go również użyć do wytrwanych potraw. Oto mój pomysł na znakomitą potrawę z wykorzystaniem tego owocu. Przyrządź koniecznie kurczaka z mango i warzywami, a obiecuję, że smak będzie wyjątkowy.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka czerwonej cebuli
80 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
200 g
|
mango
|
150 g
|
różyczek brokuła
|
0,5
|
sztuki czerwonej papryki
85 g
|
3
|
łyżki kiełków słonecznika
45 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
30 g
|
prażonych orzechów nerkowca
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
plastra imbiru
2,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy.
Na suchej patelni, na średnim ogniu, prażymy orzechy nerkowca przez ok. 3–4 minuty, aż się lekko zrumienią. Zdejmujemy je z patelni.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Cukinię, brokuła oraz paprykę czerwoną kroimy na mniejsze kawałki o podobnej wielkości. Mango obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę (ok. 1,5 cm). Czosnek oraz imbir drobno siekamy.
Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę ok. 1,5-2 cm grubości. Następnie rozgrzewamy wok lub duży garnek, wlewamy oliwę. Wkładamy mięso i smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, przez ok. 5 minut, aż mięso się zrumieni i będzie w środku białe.
Dodajemy czosnek, imbir oraz cebulę, smażymy razem przez 2 minuty, mieszając.
Po tym czasie dodajemy cukinię, brokuł oraz paprykę czerwoną, smażymy przez ok. 5–6 minut na średnim ogniu, bez przykrycia, aż warzywa lekko zmiękną, ale pozostaną chrupkie. W razie potrzeby wlewamy na patelnię odrobinę cieplej wody, zmniejszamy moc palnika i pod przykryciem dusimy całość do zmięknięcia warzyw.
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy kiełki oraz mango. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze 2 minuty na małym ogniu, bez przykrycia, tylko do połączenia smaków.
Zdejmujemy z ognia, posypujemy orzechami nerkowca. Podajemy danie na gorąco, razem z ryżem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.