Kurczak z mango i warzywami
Mango to owoc wykorzystywany w deserach, jednak można go również użyć do wytrwanych potraw. Oto mój pomysł na znakomitą potrawę z wykorzystaniem tego owocu. Przyrządź koniecznie kurczaka z mango i warzywami, a obiecuję, że smak będzie wyjątkowy.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka czerwonej cebuli
80 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
200 g
|
mango
|
150 g
|
różyczek brokuła
|
0,5
|
sztuki czerwonej papryki
85 g
|
3
|
łyżki kiełków słonecznika
45 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
30 g
|
prażonych orzechów nerkowca
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Rozgrzewamy oliwę w woku lub garnku. Dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka.
Dodajemy posiekany czosnek i imbir, pokrojoną cebulę i smażymy dodatkowe 1-2 min.
Dodajemy pokrojone brokuły, cukinię, paprykę. Smażymy do czasu, aż warzywa zmiękną.
Dodajemy kiełki i mango, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż wszystko będzie ciepłe.
Z wierzchu posypujemy orzechami, uprażonymi wcześniej na suchej patelni.
Gotowe danie podajemy z ryżem.