Kurczak z mango i warzywami

Kurczak z mango i warzywami

Mango to owoc wykorzystywany w deserach, jednak można go również użyć do wytrwanych potraw. Oto mój pomysł na znakomitą potrawę z wykorzystaniem tego owocu. Przyrządź koniecznie kurczaka z mango i warzywami, a obiecuję, że smak będzie wyjątkowy.

20 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Kurczak z mango i warzywami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

574 kcal Kalorie
28 g Białko
19 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
113 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
150 g
 mięsa z piersi kurczaka
1
sztuka czerwonej cebuli
80 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
200 g
 mango
150 g
 różyczek brokuła
0,5
sztuki czerwonej papryki
85 g
3
łyżki kiełków słonecznika
45 g
2
ząbki czosnku
12 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
30 g
 prażonych orzechów nerkowca
100 g
 ryżu basmati
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
plastra imbiru
2,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

574 kcal Kalorie
28 g Białko
19 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
113 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy.

2

Na suchej patelni, na średnim ogniu, prażymy orzechy nerkowca przez ok. 3–4 minuty, aż się lekko zrumienią. Zdejmujemy je z patelni.

3

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Cukinię, brokuła oraz paprykę czerwoną kroimy na mniejsze kawałki o podobnej wielkości. Mango obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę (ok. 1,5 cm). Czosnek oraz imbir drobno siekamy.

4

Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę ok. 1,5-2 cm grubości. Następnie rozgrzewamy wok lub duży garnek, wlewamy oliwę. Wkładamy mięso i smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, przez ok. 5 minut, aż mięso się zrumieni i będzie w środku białe.

5

Dodajemy czosnek, imbir oraz cebulę, smażymy razem przez 2 minuty, mieszając.

6

Po tym czasie dodajemy cukinię, brokuł oraz paprykę czerwoną, smażymy przez ok. 5–6 minut na średnim ogniu, bez przykrycia, aż warzywa lekko zmiękną, ale pozostaną chrupkie. W razie potrzeby wlewamy na patelnię odrobinę cieplej wody, zmniejszamy moc palnika i pod przykryciem dusimy całość do zmięknięcia warzyw.

7

Gdy warzywa zmiękną, dodajemy kiełki oraz mango. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze 2 minuty na małym ogniu, bez przykrycia, tylko do połączenia smaków.

8

Zdejmujemy z ognia, posypujemy orzechami nerkowca. Podajemy danie na gorąco, razem z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera