
Kurczak w sosie figowo-balsamicznym z rozmarynem
Idealnie jesienny, cudownie aromatyczny i pełen smaku. Taki jest nasz przepis, czyli kurczak w sosie figowo-balsamicznym z rozmarynem. Jego sekret tkwi w dodatku świeżych, soczystych fig, dzięki którym mięso zyskuje zupełnie nowy wymiar. Dzieła dopełniają tu jeszcze takie składniki jak miód, ocet balsamiczny i rozmaryn, a całość zachwyca od pierwszego kęsa. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
mięsa z ud kurczaka
|
6
|
sztuk fig świeżych
360 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
łodygi rozmarynu
16 g
|
4
|
łyżki octu balsamicznego
40 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
50 g
|
kaszy jaglanej
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek na średnim ogniu. Wkładamy mięso i obsmażamy je z obu stron przez około 4-5 minuty z każdej strony, do momentu, aż się zrumieni.
Zdejmujemy kurczaka z patelni i odkładamy na bok.
Cebulę kroimy w drobne piórka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę przez około 5-7 minut, aż zmięknie i się zeszkli.
Wlewamy ocet balsamiczny na patelnię, mieszamy i gotujemy przez około 1 minutę, aby ocet odparował.
Dodajemy miód, liście z dwóch gałązek rozmarynu, bulion i mieszamy, aż wszystko się połączy.
Wkładamy z powrotem kurczaka na patelnię. Zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut, aż mięso będzie miękkie i całkowicie ugotowane (po przekrojeniu będzie miało jasny kolor włókien).
W międzyczasie gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu.
Figi myjemy i kroimy na ćwiartki. Dodajemy je na patelnię na ostatnie 5 minut gotowania. Gotujemy bez przykrycia, aż sos zgęstnieje i nabierze błyszczącego, lepkiego koloru. Jeśli sos jest zbyt płynny, zwiększamy moc palnika i gotujemy całość do momentu, aż nadmiar płynu odparuje.
Kurczaka, kaszę oraz sos przekładamy na talerz i podajemy na gorąco.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.