Kurczak teriyaki
Teriyaki to japoński sposób przyrządzania potraw w marynacie na bazie miodu i sosu sojowego. Jest to niezwykle smaczny i prosty sposób na oryginalny obiad – a nasz kurczak teriyaki jest na to dowodem! My proponujemy, żeby zaserwować to wyraziste danie z ryżem i warzywami, a będzie świetną propozycją na inspirowany kuchnią azjatycką posiłek, który możesz przyrządzić łatwo, szybko i bez spędzania długich godzin w kuchni. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
200 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
marynata: |
|
1
|
sztuka papryczki chili
20 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
0,5
|
łyżki octu ryżowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w paski ok. 1 cm grubości. Chili, czosnek i imbir drobno siekamy, mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty i dodajemy kurczaka. Odstawiamy na 10 minut.
Paprykę, seler i marchew kroimy w cienkie paski.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka przez mniej więcej 8 minut, zdejmujemy na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy wszystkie warzywa przez kilka minut, dodajemy kurczaka i pozostałą marynatę. Dodajemy wodę i dusimy przez kilka minut.
Podajemy z ryżem i posypujemy sezamem i szczypiorkiem. Smacznego!