Kurczak słodko-kwaśny
Lubisz niesztampowe kombinacje smaków? Nasz kurczak słodko-kwaśny jest właśnie dla Ciebie! Jaki jest sekret jego niezwykłego smaku? Tkwi on w idealnym połączeniu słodkiego ananasa z egzotycznymi smakami imbiru i sezamu oraz delikatnym mięsem kurczaka. Jest to świetna propozycja na oryginalny obiad, którego smak zachwyci zarówno fanów kuchni Dalekiego Wschodu, jak i tych, którzy na co dzień nie mają z nią do czynienia.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
399,99 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
200 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka papryki żółtej
170 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
200 g
|
brokuła
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
1
|
sztuka cebuli dymki
20 g
|
250 g
|
ananasa
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy w cienkie paski i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany czosnek, imbir, sól, pieprz (przyprawy dodajemy do smaku) oraz oliwę (połowa).
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Brokuła dzielimy na różyczki, ananasa kroimy w kostkę, a pozostałe warzywa w cienkie paski.
Rozgrzewamy patelnię i na mocnym ogniu smażymy kurczaka przez około 4-5 minut. Odkładamy na talerz.
Na tę samą patelnię wlewamy pozostałą oliwę, wrzucamy warzywa oraz ananasa, smażymy całość około 5 minut aż warzywa się zarumienią.
Do warzyw dokładamy mięso, sos sojowy i sok z cytryny. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez około minutę.
Danie posypujemy sezamem.