Kurczak po hiszpańsku

Lubisz kuchnię hiszpańską? Nasz kurczak po hiszpańsku z pewnością Ci posmakuje! Charakterystyczne dla tradycji kulinarnej tego południowoeuropejskiego państwa produkty, takie jak papryka, pomidory czy oliwa z oliwek nadają przygotowanej według poniższego przepisu potrawie niepowtarzalny smak. Obiecujemy, że zachwyci on zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Spróbuj koniecznie!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,53/5
(z 59 ocen)
Kurczak po hiszpańsku
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

335 kcal Kalorie
35 g Białko
6 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
127 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
4
porcje piersi z kurczaka
400 g
5
sztuk ziemniaków
350 g
1,5
sztuki papryki czerwonej
255 g
2
sztuki cebuli
220 g
8
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
1
sztuka cytryny
80 g
1
garść kolendry świeżej
4 g
2
łyżeczki słodkiej papryki
6 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
garść tymianku
15 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

335 kcal Kalorie
35 g Białko
6 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
127 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piersi z kurczaka przecinamy w połowie, tak aby otrzymać plastry o podobnej grubości. Przekładamy do miski i dodajemy sok z połowy cytryny, pół łyżeczki papryki słodkiej, pieprz, sól, tymianek i łyżeczkę oliwy. Mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut

2

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni

3

Paprykę i cebulę kroimy na mniejsze kawałki, ziemniaki myjemy i kroimy na ćwiartki

4

Na blaszce układamy ziemniaki, paprykę i cebulę, polewamy oliwą, posypujemy papryką oraz solą i pieprzem

5

Warzywa wkładamy do piekarnika na 15 minut

6

Na patelni smażymy piersi po 3 minuty z każdej strony, następnie układamy je na piekących się warzywach, dodajemy również pokrojoną w plasterki cytrynę

7

Po upływie 5 minut dodajemy pomidorki koktajlowe i pieczemy jeszcze przez 15 minut

8

Podajemy ze świeżą kolendrą

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?