![Kurczak po hiszpańsku](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2019/07/17224723/bok-6.png)
Kurczak po hiszpańsku
Lubisz kuchnię hiszpańską? Nasz kurczak po hiszpańsku z pewnością Ci posmakuje! Charakterystyczne dla tradycji kulinarnej tego południowoeuropejskiego państwa produkty, takie jak papryka, pomidory czy oliwa z oliwek nadają przygotowanej według poniższego przepisu potrawie niepowtarzalny smak. Obiecujemy, że zachwyci on zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Spróbuj koniecznie!
![Kurczak po hiszpańsku](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2019/07/17224721/gora-8.png)
Kategorie
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Wysokobiałkowe](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/wysokobialkowe.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
1,5
|
sztuki papryki czerwonej
255 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
8
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
1
|
sztuka cytryny
80 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łodyga tymianku
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso tniemy na plastry podobnej wielkości. Przekładamy do miski i dodajemy sok z cytryny, słodką paprykę (połowa), pieprz, sól, tymianek i oliwę (połowa). Mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, tryb góra-dół.
Paprykę i cebulę kroimy na mniejsze kawałki, ziemniaki myjemy i kroimy na ćwiartki. Na blaszce układamy warzywa, polewamy pozostałą oliwą, posypujemy papryką oraz solą i pieprzem.
Warzywa wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Na patelni smażymy piersi po 3 minuty z każdej strony, następnie układamy je na piekących się warzywach.
Po upływie 5 minut dodajemy pomidorki koktajlowe i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Podajemy ze świeżą kolendrą.