
Kurczak po hiszpańsku
Lubisz kuchnię hiszpańską? Nasz kurczak po hiszpańsku z pewnością Ci posmakuje! Charakterystyczne dla tradycji kulinarnej tego południowoeuropejskiego państwa produkty, takie jak papryka, pomidory czy oliwa z oliwek nadają przygotowanej według poniższego przepisu potrawie niepowtarzalny smak. Obiecujemy, że zachwyci on zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Spróbuj koniecznie!

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
piersi z kurczaka
|
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
1,5
|
sztuki papryki czerwonej
255 g
|
2
|
sztuki cebuli
220 g
|
8
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
1
|
sztuka cytryny
80 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
2
|
łyżeczki słodkiej papryki
6 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łodyga tymianku
15 g
|
1
|
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka przecinamy w połowie, tak aby otrzymać plastry o podobnej grubości. Przekładamy do miski i dodajemy sok z połowy cytryny, pół łyżeczki papryki słodkiej, pieprz, sól, tymianek i łyżeczkę oliwy. Mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
Paprykę i cebulę kroimy na mniejsze kawałki, ziemniaki myjemy i kroimy na ćwiartki
Na blaszce układamy ziemniaki, paprykę i cebulę, polewamy oliwą, posypujemy papryką oraz solą i pieprzem
Warzywa wkładamy do piekarnika na 15 minut
Na patelni smażymy piersi po 3 minuty z każdej strony, następnie układamy je na piekących się warzywach, dodajemy również pokrojoną w plasterki cytrynę
Po upływie 5 minut dodajemy pomidorki koktajlowe i pieczemy jeszcze przez 15 minut
Podajemy ze świeżą kolendrą
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
