Kurczak po chińsku
Szukasz dania, które przyrządzisz w niecałą godzinę? Mam dla Ciebie idealny przepis. Smaczny i szybki kurczak po chińsku, którego przygotowanie nie zajmie więcej jak 30 minut. Danie lekkie, pachnące, a dzięki zastosowanym przyprawom, niezwykle aromatyczne.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
ryżu basmati
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
porcje chińskiej mieszanki warzywnej
200 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy sos sojowy.
Przyprawiamy curry i dokładnie mieszamy.
Mięso obsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy będzie gotowe, zdejmujemy z patelni.
Na tę samą patelnię wrzucamy mieszankę warzyw i smażymy, co jakiś czas mieszając.
Doprawiamy do smaku solą, papryką, dodajemy kurczaka i jeszcze smażymy przez chwilę.
Na talerz wykładamy ryż i kurczaka z warzywami. Smacznego!