Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

Szukasz dania, które przyrządzisz w niecałą godzinę? Mam dla Ciebie idealny przepis. Smaczny i szybki kurczak po chińsku, którego przygotowanie nie zajmie więcej jak 30 minut. Danie lekkie, pachnące, a dzięki zastosowanym przyprawom, niezwykle aromatyczne.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,85/5
(z 107 ocen)
Kurczak po chińsku
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

491 kcal Kalorie
30 g Białko
16 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
4664 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
50 g
 ryżu basmati
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
100 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
porcje chińskiej mieszanki warzywnej
200 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
1
łyżeczka curry
4 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

491 kcal Kalorie
30 g Białko
16 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
4664 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy.

2

Kurczaka kroimy w średnią kostkę o boku około 2–3 cm. Przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy oraz curry. Mieszamy, aby kurczaka równomiernie pokryła marynata, i odstawiamy na kilka minut.

3

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średniej mocy palnika. Wkładamy kurczaka i smażymy bez przykrycia przez około 5–7 minut, aż kurczak się równomiernie zarumieni. Kurczaka zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz.

4

Na tej samej patelni (nie czyścimy patelni), umieszczamy warzywa (wcześniej warto je rozmrozić). Dolewamy ok. 100 ml wody i dusimy na średniej mocy palnika pod przykryciem przez 8–10 minut, aż warzywa zmiękną.

5

Zdejmujemy pokrywkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką według własnego uznania. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy bez przykrycia jeszcze przez 2–3 minuty na średniej mocy palnika, aż składniki się połączą, a nadmiar płynu odparuje.

6

Na talerz wykładamy ryż, a obok kurczaka z warzywami.

Kurczak po chińsku idealny na diecie redukcyjnej

Szybki, smaczny i zbilansowany przepis. Właśnie taki jest kurczak po chińsku, który ma aż 30 gramów białka w porcji i jest łatwy do wykonania, nawet dla osób, które na co dzień prawie nie gotują. Ma też nutę orientalnych smaków, co na pewno przypadnie do gustu wielu osobom. Jak więc widać, dieta odchudzająca może być pyszna, łatwa i sycąca!

Zabierz kurczaka po chińsku do pracy

To, co jemy w pracy, ma ogromne znaczenie dla postępów na diecie. Wielu osobom wydaje się jednak, że przygotowanie takich dań... nie ma sensu. Jednak jedzenie niskiej jakości gotowców jest nie tylko kosztowne dla naszego portfela, ale i zdrowia. Dlatego lepiej wybierać proste i smaczne potrawy, takie jak kurczak po chińsku z naszej przepisu. Świetnie sprawdzi się jako potrawa nawet na dwa dni lub dwa posiłki. Dzięki temu możemy zaoszczędzić sporo czasu!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera