Kurczak pieczony z pastą harrisa i warzywami
Masz ochotę na odrobinę afrykańskiego smaku w swojej kuchni? Nasz kurczak pieczony z pastą harrisa i warzywami to perfekcyjne danie na tę okazję! Potrawa wykonana według poniższych wskazówek łączy w sobie pochodzącą z północnej Afryki, ostrą, paprykową pastę harissa z klasycznym mięsem drobiowym, świeżą papryką i ryżem, a całość tworzy pyszne i oryginalne danie obiadowe – spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1200 g
|
kurczaka
|
8
|
łyżeczek pasty harrisa
40 g
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
200 g
|
ryżu basmati
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, tryb góra-dół.
Kurczaka przecinamy wzdłuż tylnej części, nacinamy udka, smarujemy kurczaka dokładnie pastą harrisa i posypujemy solą.
Warzywa kroimy na większe kawałki, czosnek miażdżymy i przekładamy do formy, na warzywach układamy kurczaka piersiami do góry.
Pieczemy kurczaka w 190 stopniach przez 20 minut.
Gotujemy ryż w osolonej wodzie.
Kurczaka podajemy z ryżem.