
Kurczak pieczony z pastą harrisa i warzywami
Masz ochotę na odrobinę afrykańskiego smaku w swojej kuchni? Nasz kurczak pieczony z pastą harrisa i warzywami to perfekcyjne danie na tę okazję! Potrawa wykonana według poniższych wskazówek łączy w sobie pochodzącą z północnej Afryki, ostrą, paprykową pastę harissa z klasycznym mięsem drobiowym, świeżą papryką i ryżem, a całość tworzy pyszne i oryginalne danie obiadowe – spróbuj koniecznie!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
8
|
łyżeczek pasty harrisa
40 g
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
200 g
|
ryżu basmati
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C, tryb góra–dół (odpowiednik termoobieg 170°C).
Kurczaka dokładnie smarujemy pastą harissa, solą oraz pieprzem. Jeśli kawałek mięsa jest bardzo gruby, przekrajamy go na cieńsze plastry (do ok. 1,5-2 cm grubości).
Paprykę czerwoną kroimy w średniej wielkości kawałki. Cebulę czerwoną kroimy w średnie cząstki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę czerwoną, cebulę czerwoną oraz czosnek rozkładamy równomiernie w naczyniu żaroodpornym (wielkość dopasowujemy do ilości składników), a na warzywach układamy mięso.
Formę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15–20 minut na środkowej półce, bez przykrycia, aż mięso będzie dopieczone o jasnym kolorze w środku, a warzywa lekko zrumienione.
Mięso z warzywami przekładamy na talerz i podajemy z ryżem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.