Kurczak pieczony z pastą harrisa i warzywami

Kurczak pieczony z pastą harrisa i warzywami

Masz ochotę na odrobinę afrykańskiego smaku w swojej kuchni? Nasz kurczak pieczony z pastą harrisa i warzywami to perfekcyjne danie na tę okazję! Potrawa wykonana według poniższych wskazówek łączy w sobie pochodzącą z północnej Afryki, ostrą, paprykową pastę harissa z klasycznym mięsem drobiowym, świeżą papryką i ryżem, a całość tworzy pyszne i oryginalne danie obiadowe – spróbuj koniecznie!

20 min
Czas przygotowania
80 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,44/5
(z 9 ocen)
Kurczak pieczony z pastą harrisa i warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

422 kcal Kalorie
56 g Białko
4 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
229 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
1200 g
 mięsa z piersi kurczaka
8
łyżeczek pasty harrisa
40 g
2
sztuki papryki czerwonej
340 g
4
ząbki czosnku
24 g
1
sztuka cebuli czerwonej
80 g
200 g
 ryżu basmati
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

422 kcal Kalorie
56 g Białko
4 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
229 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 190°C, tryb góra–dół (odpowiednik termoobieg 170°C).

3

Kurczaka dokładnie smarujemy pastą harissa, solą oraz pieprzem. Jeśli kawałek mięsa jest bardzo gruby, przekrajamy go na cieńsze plastry (do ok. 1,5-2 cm grubości).

4

Paprykę czerwoną kroimy w średniej wielkości kawałki. Cebulę czerwoną kroimy w średnie cząstki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę czerwoną, cebulę czerwoną oraz czosnek rozkładamy równomiernie w naczyniu żaroodpornym (wielkość dopasowujemy do ilości składników), a na warzywach układamy mięso.

5

Formę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15–20 minut na środkowej półce, bez przykrycia, aż mięso będzie dopieczone o jasnym kolorze w środku, a warzywa lekko zrumienione.

6

Mięso z warzywami przekładamy na talerz i podajemy z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera